2008-04-05
话说有一晚相约友人食饭, 行过呢间新开的寿司店, 本人非常喜欢吃寿司及尝试新时物, 于是向门口睇下menu睇下食唔食得过, 向呢个时候店舖外有一男一女侍应, 男侍应打紧电话俾个客confirm系咪黎食饭, 客人似是回覆cancel booking, 男侍应略带不肖态度讲"唔黎唔紧要, 下次打番个打电话黎cancel" 收左线之后男侍应就对女侍应骂脏话, 内容不多说...佢地好似乐左其中, 旁若无人...对于此等事件, 小弟心里已开始密密私语, 此时男侍应就向本人埋手"几多位呀?入面坐!"之类, 小弟回覆"唔驶住啦!我睇下menu先!" 男侍应就回覆"咁你下次请早啦㖞!" 听到呢句说话唔知点解心里面有团火燃烧紧! 跟住小弟就走左! 心想, 我一定会上openrice讲出我所见所闻!本人觉得服务性行对系厌恶性行业, 侍应本身有火系无可口非, 但系有冇需要向客人面前做出这些影响声誉的事情, 作为一间新店, 系咪需要更加表示自己的食物及服务质素, 如果该两名侍应系伙计, 我登个老板唔底, 如果该两名侍应系老板, 佢钱多得际唔想赚多些我都无说话好讲, 但系呢一世都唔好指意本人会帮衬呢间"江川"!
本人觉得服务性行对系厌恶性行业, 侍应本身有火系无可口非, 但系有冇需要向客人面前做出这些影响声誉的事情, 作为一间新店, 系咪需要更加表示自己的食物及服务质素, 如果该两名侍应系伙计, 我登个老板唔底, 如果该两名侍应系老板, 佢钱多得际唔想赚多些我都无说话好讲, 但系呢一世都唔好指意本人会帮衬呢间"江川"! 好的寿司店舖多的事, 有需要帮衬此等"质素"店铺吗? 今时今日, 态度系好重要!