2014-03-12
蛋挞,已经系香港数一数二既地道小食 虽然系英国流传落流既小食 但香港就系将蛋挞发阳光大既地方。阔别山顶n年 今日终于再泥 多谢男朋友个朋友系山顶缆车站度工作 送左2张免费车票比我地。我地系山顶商场度闲逛 甘岩见到个好大既蛋挞摆左系度任人影相 原本系泰昌饼店既宣传品 甘我地就好好奇奇甘去左买个蛋挞食喇。口味好多 有原味、芝士、蓝莓等等 各式各样 仲有分so皮同饼皮 我就偏爱so皮 男朋友就中意饼皮多d。我地望住厨窗入面既蛋挞同价钱表 谂紧买边个好 亦都因为价钱表比较混乱 又无全名又无分开逐个逐个写 我地就问阿姨喇 但系阿姨既态度好差 一开始系敷衍答问题 显得好吾耐烦 之后又吾想理我地 净系收完钱掟袋蛋挞比我地。究竟我地做错咩呢?呢个芝士蛋挞系饼皮 芝士味一般般 饼皮亦吾系做等特别好食 但系比起三流面包店既蛋挞系好好多 但其实有d出都既连锁饼店eg美心、凯施既蛋挞都吾好食 反而有d细细地既饼店仲好食 新华茶餐厅出名既方形蛋挞大大个又厚实又好食都只系$5 而呢个就要$7 我就觉得贵左少少 比得$7食芝士蛋挞我会拣pie&tart先!