2008-04-23 5 浏览
apr 22, 08嚟开尖沙咀,我当然顺便去呢间好有名气(法国佬老板好有来头)嘅朱古力店,买咗 : 1) chocolate tea macaroon (下右)-之前见其他食家写会颇甜,做定心理准备,其实同接受唔到还有好1段距离,对我嚟讲绝对无难度-个皮都算松脆,薄,中间有朱古力酱,好滑,全个亦唔干,湿度够,不过茶味就唔够好觉 2) raspberry macaroon (上)-基本上意见如上,不过呢个嘅红莓味就明显d,个人觉macaroon嘅甜食夹d甜味果酸味个味觉会丰富d,like~~ 3) dark chocolate macaroon (下左)-呢个都like因为全件主题好集中喺朱古力呢个方向上,没有其他杂念 4) 鸟结果仁ganache (后右)-个人觉得喺属于praline嘅1种-黑朱古力嘅外皮好薄,大约<1mm-里面有好细好细粒(口感feel到,视觉唔明显𠮶种)嘅杏仁碎啦,榛子碎啦同鸟结糖碎,混埋黑朱古力酱,但真喺好滑,亦浓朱古力味,唔太甜-食过唔同款式嘅朱古力,发现自己嘅口味喺比较喜欢有果仁𠮶d 5) 红莓ganache (后左)-大致如上,只不过今次个馅就有果

2) raspberry macaroon (上)

4) 鸟结果仁ganache (后右)
-个人觉得喺属于praline嘅1种
-黑朱古力嘅外皮好薄,大约<1mm
-食过唔同款式嘅朱古力,发现自己嘅口味喺比较喜欢有果仁𠮶d

5) 红莓ganache (后左)
-大致如上,只不过今次个馅就有果酸味,ok

6) carribean ganache (前)
-即喺黑朱古力味,like

- 个service好好,解释亦好详细同专业,你同佢讲你嘅口味喜好,佢就会有介绍比你考虑

- 𠮶日有15款macaroon拣,都算好多

- 不过$$$$都几激..........大部份同你逐粒计............$15,如果唔喺个老板个profile咁响,我都唔会舍得买嚟试吓

- 本来谂住买咗同友人1齐食,不过佢临时call off咗,所以唯有独食d啦