2018-11-13
自从睇完鼎爷套「阿爷厨房」,一直都想试下鼎爷开既私房菜,本打算同屋企人试下订午饍,打电话过去book位时,才知道私房菜只供应晚市,职员推介左鼎爷开既第二间餐厅-鼎·会馆俾我地,话lunch都可以食!妈咪生日就到,就带两老黎试下鼎·会馆,所以一个礼拜前订左呢间位于皇后大道中H Queen‘s既鼎·会馆同妈咪庆祝生日。鼎·会馆刚刚开业,但可能因为鼎爷既名气,星期六午餐时间都几爆,我地1:30到达时餐厅都已坐满客,一开lift,就见到一比一大小的鼎爷人形纸板迎接我地,倍感亲切。😂整间餐厅以中式作为装修主调,壁画上有青花瓷和荷花等图案,古色古香,恍如置身于江南小镇一般,而且位于23楼,景观开扬,还有个小露台供顾客休息,让人很放松。餐厅午餐提供两款套餐,我地拣左$498位嘅行政午市套餐,套餐包括烧味双拼,螺头炖鸡, 鲍鱼扣柚皮再加3款自选小菜同甜品。3款小菜我地就拣左宫保明虾球,桂洲头菜蒸斑球和金菇粉丝蒜茸蒸贵妃蚌。松茸螺头炖嫩鸡第一味系松茸螺头炖嫩鸡,炖盅上有个’鼎‘字,超有气势😂😂, 炖汤味道鲜甜,用料也非常丰富,妈咪好钟意。烧味双拼套餐嘅烧味双拼系烧腩仔拼酱油鸡,酱油鸡甜甜地,也非常鲜嫩
松茸螺头炖嫩鸡
烧味双拼
套餐嘅烧味双拼系烧腩仔拼酱油鸡,酱油鸡甜甜地,也非常鲜嫩,好好味, 烧腩仔也好香脆,特别地是个酱汁不是普通芥末酱,我地估系加左芝麻酱既芥末酱,特别香口、和烧腩仔好夹。
南非汤鲍扣柚皮
柚皮真系第一次食,试左一啖,大家都觉得好似冬瓜和薯蓉结合,超级吸味,鲍鱼也炆得好软腍入味,唔错👍
宫保明虾球
其实我地一家都嗜辣,呢份宫保明虾球啱晒我地,虾球份量都几多,香辣可口,再加上甜豆和腰果伴碟,非常惹味。
桂洲头菜蒸斑球
斑球蒸得刚刚好,鲜嫩多汁,头菜惹味,淋上酱油就已经好好味。👍
金菇粉丝蒜茸蒸贵妃蚌
呢味菜最令我惊艳,厚身既贵妃蚌咬一啖已觉得好鲜甜,再加上金菇和蒜蓉一齐蒸,鲜味非常突出, 食一个真系有点唔够喉😜
鲍汁𫠒鱼鸡粒焖饭
焖饭作为整个套餐既结尾,也十分出色,饭粒饱满,每粒饭都被鲍鱼汁包住,食完我地大家都好满足。
是日精美甜品
最后食埋蕃薯糖水,大家都捧住个肚走,妈咪赞不绝口,话好介绍。
鼎.会馆地处中环商业区,呢个商务套餐性价比高,听讲餐牌也会因应时令食材已改变,所以有藉口俾我地黎多次😝
餐牌