2009-10-29 40 浏览
今天是小儿的秋季旅行(幼稚园旅行),地点正是「白鹭湖互动中心」,其实一去到感觉真系几好,地方开扬、空气清新,搞活动啲导师真系唔错,好有礼貌&工作热诚,同小儿参加他们的活动都好开心,满以为会有一个美好回忆,可惜.......这正是一桩惨痛经历的开始......到了12:30,正直Lunch时间,我之前都睇过Openrice,都对呢间小白鹭餐厅不存厚望,不过同个仔旅行,都冇几何,所以明知贵兼唔好食都入去碰下步运气,于叫咗2个set lunch,一个"焗猪柳茄汁意粉" $98-,另一个系"焗海鲜长通粉"$88-!餐汤我叫咗忌廉汤&杂菜汤各一!等咗唔太耐,餐汤&面包到了,个杂菜汤都尚算可以,忌廉汤就有啲不知所谓,几粒粟米+几片唔知昆布定海带,而且淡而无味,反而啲面包就热热哋都唔错!到上主菜,碟"焗海鲜长通粉"啲通粉睇落肥啫啫都知唔慌好,食落口淋pat pat,完全唔合格,鱿鱼太韧,啲鱼炸过有油味,虾同青口都系急冻冇味货式,不过相对于另一个"焗猪柳茄汁意粉"都算系好好味~~~个"焗猪柳茄汁意粉"卖相都可以,不过睇啲......意粉底有水,啲猪柳似柴皮.....出事了,食落口果然鞋到亚妈都唔认得,
,可惜.......这正是一桩惨痛经历的开始......

,而且淡而无味,反而啲面包就热热哋都唔错!

到上主菜,碟"焗海鲜长通粉"啲通粉睇落肥啫啫都知唔慌好

,食落口果然鞋到亚妈都唔认得,啲意粉唔淋有口感but用水浸住又点会有味,简直衰过茶餐厅,不过都勉勉强强叫做食完~~~~

大约响1:30叫埋单,俾完钱收拾细软,望下枱面有冇漏野就走人,行开唔够5米,发现冇咗个电话,于是立即番转头,已经有个waitress执紧野,我问佢有冇执到个电话,佢话冇,我于是放个背囊落张枱度揾清楚,点知俾人白眼,话我好阻住佢抺枱,不过我都费事理佢,揾电话要紧,但揾唔到,我几乎肯定系餐厅员工执咗,因为我1:30埋单前,我就系睇电话个时间先埋单,即1:30个电话仲响枱面,而且当时有95%以上都系幼稚园家长&小朋友,我起身行咗又唔够5米, 张枱距离其他枱又比较远,唔相信有家长会特登过嚟偷,我仲借咗餐厅个电话,至少打通咗6次,之后先唔通,如果话唔系餐厅员工攞我打死都唔信!

仲有下文......正当我徬徨之际,之下果个waitress行过响我2米左右细细声讲咗一声「X线」,咁啱又俾我听到,我于是问佢仲乜闹我,佢话唔系同我讲,但附近又冇其他员工,我当堂更加庆过火屎,立定决心报警,警方到场都系循例查下,虽然警员都同意系员工攞咗嘅机会最大,不过餐厅冇CCTV,所以好难证实系边个攞,不过都会跟进事件!

本来一次开开心心嘅旅行,变成一个极不愉快嘅回忆,真系惨!讲真收得人成旧水一个Lunch,啲出品&员工冇可能系如此低水平的!
虽然我十分不满意其员工的态度及操守,但我对此食评绝无私心,如实报导,因为我公正不诃嘅食神艾廸!
2009-10-21