2022-08-19 983 浏览
成日响啲米线关注组提及云家,一直都好想试吓。今日难得路过,唔系唔试嘛?!今日唔系好多人,等咗两枱就到我哋喇!店内地方唔大,每枱都好迫,坐得唔系咁舒服。😅 餐单选择多,但今日冇热/冷捞米线,只有汤米线。听闻佢嘅酸辣汤底唔错,今日拣咗酸辣腩肉燕皮肉饺汤米线、酸辣腩肉肥牛汤米线、凉拌麻辣金钱肚、另加两杯冻饮,承惠$166。点餐后,就进入漫长嘅等待喇…… 冇错,原来嚟云家就要预咗等最少15分钟。今日又遇著好多外卖,就更慢喇!结果等咗差唔多25分钟。米线上枱第一件事就系饮汤,佢嘅酸辣系带甜味嘅,个人喜好再酸啲,但枱面上冇任何调味料,想加醋加辣都唔得,有少少不知所措。只可以讲各有所好啦😅 !腩肉系瘦肉,偏干但份量好足,食极都有,非常抵食。燕皮肉饺有3-4只(唔记得),燕皮比云吞皮薄少少,其他差唔多。肥牛就份量少,只有3片,唔抵食。米线比较软身,但份量好多,比云贵川更多。第一次食一碗米线就饱成咁。🤣凉拌麻辣金钱肚蒜头辣椒好多,但唔麻唔辣,仲有少少咸。但味道整体嚟讲都OK 嘅。总结一下咸鱼青菜各有所爱,口味唔同都好难讲得中肯。于我而言,佢味道虽好,但未到神级,亦唔入我嘅三大。对于云南米线,我个人偏好重

米线

凉拌麻辣金钱肚

总结一下
咸鱼青菜各有所爱,口味唔同都好难讲得中肯。于我而言,佢味道虽好,但未到神级,亦唔入我嘅三大。对于云南米线,我个人偏好重口味啲,多酸多辣。而我觉得佢最需要改吓啲出餐流程,减少客多混乱嘅情况。

小锅米线(腩肉+燕皮肉饺)

麻辣金钱肚