2024-02-28 301 浏览
西贡市中心横街窄巷内,经过见到玻璃窗入边有好多林林总总嘅芝士,身为芝士控嘅我忍唔住行咗入去,原来系一位由荷兰人打理嘅一间芝士店,入边除咗可以外卖芝士、腊肉、火腿,面包、红白酒外,仲会有Cheese platter 俾客人坐低慢慢享用。店员首先会问你有边种芝士比较喜爱,会根据你嘅口味挑选唔同种类嘅芝士放落platter到,价钱每人$250不包含饮品,我同男朋友就偏爱松露味同较硬嘅芝士,要求唔要偏软身或偏cream状嘅口味。留意制作需时,建议预留时间等待同享受,感受一下慢活嘅感觉。店内有提供咖啡、杯装或支装红白酒选择,我地就选择咗两杯白酒($55杯;$320一支),好smooth易入口得黎同芝士好夹。芝士盘一上,老板会亲自介绍每款芝士,碟上除咗芝士仲会有时令生果同干果,今次有青提子、红莓干、合桃、杏仁等干果,另外仲会配上脆片面包等等配芝士食。其中一只芝士特别深刻,名为「Gjetost」嘅brown cheese ,挪威出产,用牛奶同羊奶制作而成,味道同口感都好似焦糖拖肥糖,好特别

留意制作需时,建议预留时间等待同享受,感受一下慢活嘅感觉。

Cheese platter
Brown  cheese