2017-09-05
想食呢间慢煮好耐了坊间呢排突然兴起慢煮🙈 但亦未试过一间完全标榜慢煮嘅餐厅所以拉左男朋友黎试😙.呢间餐厅嘅英文名Sous vide正正就系法文 慢煮嘅意思慢煮系用一种真空嘅烹调方法 将肉放系一个真空密闭嘅空间 再放入慢煮机隔空慢煮水温去烹调肉类一般唔超过75度而呢个温度系可以避免破坏食物中嘅纤维😌可以带到食材最佳效果出黎💕连猪肉牛扒都可以轻易控制成皮脆肉超嫩滑但因为虽花费较长时间 所以肯去慢煮嘅餐厅都比较少始终要预早好多准备食材所以我都好期待呢餐慢煮餐🤤.点完餐就有南瓜汤同蒜蓉包奉上抵赞系餐汤唔hea 南瓜汤好浓郁好香南瓜味😙大爱❤️而蒜蓉包都几香脆 蒜蓉落手好重 岩哂我地重口味😂.主菜男朋友就拣左慢煮·温泉蛋·帕马臣芝士·芦笋·双重烟肉烩饭($98)感觉系risotto版嘅Carbonara蛋系20%熟嘅状态 我地将个蛋伴落个饭到令每一啖都有蛋香😆清楚分辨到两种烟肉 一种系薄片同平时系Carbonara食到嘅系一样 另一款系厚切 感觉会有少少似厚身火腿/餐肉 芝士味好浓 但又唔会太腻每一粒饭粒都被个忌廉酱裹住 好满足但饭粒较腍 如果可以维持有嚼劲会系更正宗嘅做法🙈.而我一心想黎拣嘅慢煮
坊间呢排突然兴起慢煮🙈
抵赞系餐汤唔hea 南瓜汤好浓郁
好香南瓜味😙大爱❤️
而蒜蓉包都几香脆 蒜蓉落手好重 岩哂我地重口味😂
主菜男朋友就拣左
慢煮·温泉蛋·帕马臣芝士·芦笋·双重烟肉烩饭($98)
感觉系risotto版嘅Carbonara
蛋系20%熟嘅状态 我地将个蛋伴落个饭到
令每一啖都有蛋香😆
芝士味好浓 但又唔会太腻
每一粒饭粒都被个忌廉酱裹住 好满足
但饭粒较腍 如果可以维持有嚼劲会系更正宗嘅做法🙈
而我一心想黎拣嘅慢煮·温泉蛋·手作流心芝士汉堡扒·葡萄牙蕃茄烩饭就卖哂
点解会12点半就卖哂嫁😢
真系超失望😣🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
相反写住数量限定嘅竟然仲有😅
所以最后嗌左
慢煮·刺身级挪威三文鱼·英式豌豆烩饭 ($158)
三文鱼皮好脆 而外层系稍微嘅嫩粉色 个心系仍然保持刺身咁嘅状态🤤😍
一食果然好唔同 虽然颜色骤眼见系刺身咁
但切落又系煮熟嘅三文鱼质地 一刀切下会松开一丝丝
肉质好嫩滑 亦带刺身嘅鲜甜💓
超好食❤️
而豌豆烩饭用左黑胡椒洒系面
所以第一啖会有少少辣 而个sauce都系creamy嘅
但感觉无烟肉烩饭个texture咁rich
同埋有洋葱一齐伴炒令到个饭好香口😋
最后我加左钱要茉莉花酿气泡温泉水(+$24)
之前未系其他餐厅饮过 一上枱超大枝 所以好抵饮😂
岩哂我呢d成日未食哂饭就饮哂杯野饮嘅人