2018-05-24 1825 浏览
前排去观塘食蛇,咁啱见到间蛇舖对面有间拉面,作为伪日本人当然要去八下间拉面店主打啲咩,原来系酱油拉面系,而唔系香港最主流嘅猪骨拉面。仲要有数量限定嘅slow cook叉烧拉面,喺日本食过slow cook鸡肉叉烧后念念不忘嘅我梗系唔会放过呢间舖啦。门口嘅告示牌虽然有大大张拉面相,但吸引我嘅其实系左上角唔起眼嘅真叉烧拉面,卖slow cook叉烧嘅拉面全香港应该一只手数得晒。因为我嘅目标只有一个仲要限定廿份,入去前先同店员确定无卖晒先入去,真系有种一系唔食一系我就要食最好嘅霸气,咳咳。既然只有一个人,坐喺吧枱位就好正常,我都好钟意睇住厨房嘅运作,呢种位置啱晒我。睇到枱头有蒜头辣酱胡椒粉同醋,再加埋个水壶真系日本常用嘅冰水壶,未食加定分先。拉面嘅汤头就分浓淡两种,浓嘅会加入背脂即系猪肥,虽然京都系嘅拉面系以浓厚见称,不过食酱油汤底就梗系食清汤,我觉得酱油汤底唔应该落猪肥,好易冚过酱油味嫁嘛。等咗唔系好耐碗拉面就嚟到,睇落几大碗而且叉烧份量唔少,计落几抵食㖞。Slow Cook嘅叉烧梗系要带啲粉红色啦,但因为汤系热汤,浸系汤里面都会变熟好似生牛河咁,所以第一时间梗系食返块叉烧。Slow Co

真叉烧拉面

Slow Cook叉烧量多之余并非灯影级,唔会一下就畀热汤渌熟,带微粉红嘅叉烧食落的确够软熟,而且会多一份烟韧嘅口感,除咗酱油味外,仲会畀你一种类似风干火腿嘅味道,无令我失望。

真叉烧拉面

面系最常见果只黄色碱水面,酱油汤底十居其九都配呢种面,虽然我自己就唔太钟意碱水嘅味道,但佢嘅碱水味就唔太明显,食落口弹牙唔会过淋,令人满意。

真叉烧拉面

用猪骨煲嘅汤,就点都会有油花嘅,不过睇下汤面嘅油花其实唔多,绝对配得上清汤呢个名。饮一啖,酱油味突出而不失猪骨同木鱼嘅鲜味,饮真啲仲会饮到姜味,好有日本嘅感觉,喺香港属一流水准,就算走到日本都唔失礼。以为咁就完?少年你太年轻了,枱头仲有一支醋,一加落去,由猪骨风变成鱼介风,用清鲜嘅味道作结,就唔觉得有罪恶感啦。

真叉烧拉面

无论汤底、叉烧都唔会输畀日本嘅拉面,价钱亦同日本相差无几,唔想食香港主流嘅猪骨汤底,呢度绝对系个好选择。