是日同老友去铜锣湾行街~中午喺朋友介绍下,拣咗湾仔楼上Cafe "Drip by social club" 食饭!本身只系为咗医肚而去嘅心态,点知试完有惊喜!😲​真系好好味,非卖广告!😳​餐厅主打意大利/法国菜,菜式以慢煮白肉为主,身为一个减咗廿几年肥嘅人士,表示呢个Menu真系令人老怀安慰!据主厨阿Beat所讲,餐单系为咗附近返工嘅OL而设计,一嚟OL们都较钟意轻口味食物,二嚟亦想大家食得健康啲(好佛心呢!🥺)。​不过慢煮、轻口味唔等于寡!通过合适嘅真空慢煮过程,食物会释出最多嘅谷氨酸钠,既原汁原味,质地及营养又系最佳状态!斋食物原味已经够正,再简单加上橄榄油及各式香料去调味,食上口,味道比想像中丰富得多!​✦ 40°C 三文鱼呢个菜上枱𠮶下,我跟朋友第一下反应系:咁生嘅?😂真的,成旧仲系粉红色,同刺身差唔多wo!后来,阿Beat同返我哋讲,原来佢哋用40°C嘅暖水,侵煮咗1.5小时!咁嘅情况下,鱼肉会保持到刺身般嘅鲜嫩口味,但又同时好似熟三文鱼咁入口即化。确实,质感如阿Beat所讲咁奇妙!另外我仲好钟意呢个菜有少少炸鱼皮,呢个炸鱼皮系取自返slow cook那旧三文鱼,系阿Beat
真系好好味,非卖广告!😳​
✦ 40°C 三文鱼
呢个菜上枱𠮶下,我跟朋友第一下反应系:咁生嘅?😂真的,成旧仲系粉红色,同刺身差唔多wo!后来,阿Beat同返我哋讲,原来佢哋用40°C嘅暖水,侵煮咗1.5小时!咁嘅情况下,鱼肉会保持到刺身般嘅鲜嫩口味,但又同时好似熟三文鱼咁入口即化。确实,质感如阿Beat所讲咁奇妙!另外我仲好钟意呢个菜有少少炸鱼皮,呢个炸鱼皮系取自返slow cook那旧三文鱼,系阿Beat亲手焗干再炸架,无出面食到嘅炸鱼皮咁腻,连鱼肉食,又脆又嫩,口感别树一格呢!​
✦ 白酒蚬肉
呢款就正常发挥,同出面食到嘅白酒蚬肉意粉差不多。抵赞个位系沙白蚬几新鲜,无沙,肥美,基本上食材靓,菜式就不会出事。​
慢煮鸡胸·牛油果
✦ 慢煮鸡胸·牛油果
呢个菜同三文鱼一样,令我好惊喜。上枱𠮶下,真系大份到令我同朋友呆了。😂一般点鸡胸肉,都系得2-3块,佢呢度至少有6-7块!堆喺块toast上,形成一座小山!😂​
而且鸡胸仲用咗60度暖水煮咗1个钟,嫩口又Juicy,同平时我哋食𠮶啲干柴鸡胸完全两回事!呢个菜嘅酱汁都好惹味,阿Beat话佢用咗Julu卤水、醋,再加蛋黄酱煮成,呢种Creamy嘅酸甜味,令人好开胃呢。​
至于toast就偏软身,唔喺外面一般食到、硬到足以打死人嘅酸种包,连鸡胸食,入口即化,真系啱晒!​
Flower Tea
✦ Flower Tea
呢款茶,我估计用咗桂花、洋甘菊及姜汁制成,甘香得嚟有浓浓嘅姜辣味,驱寒一流!​
P.S. 有朋友仔注意到我系环境上评分好低...因为我今日嚟,出面花园平台疯狂钻地,真系好嘈!😢而且餐厅其实系喺互动空间入面,时会有人出入开会、影相,说实话,用餐感觉系麻麻地。不过,餐厅有唔少梳化位,坐得系舒服嘅,加上北欧风装修,打卡效果都唔错。​
或者迟啲花园装修好,成个感觉会好啲!
2020-12-22
慢煮鸡胸·牛油果