2015-03-31
难得同屋企人可以一齐食饭,我母亲诚意拳拳话book 哩间私房菜,讲到好似好正,咁就真系要试一试!我地预约左7点,准时到,咁就叫佢可以上菜啦!第一道菜,都黎得几快,亦都系最好食嘅一道菜:皮脆肉滑再等左一阵就有第二,三道菜第二道:花蛋白蒸蟹,实不相瞒,以为最正哩道菜,点知。。中伏,蟹盖浸左太多汁,酒味太重,令到啲蟹膏冇晒味,啲蟹肉就麻麻喇,可能唔当造啦,整体黎讲唔得第三道:蒜蓉蒸元贝,不过不失,但蒸得耐左少少,所以有少少老,不过都有鲜味,不错!第四道:蟹肉扒金山勾翅,翅,我一向都唔太大兴趣,但哩次有少少惊喜,平时啲饮宴,啲翅系劲唔吸引架,但哩碗就有所唔同,个汤底系我食过咁多黎讲,都算系几好味,至少唔系味精汤第五道菜:蒸海斑,所谓嘅蒸海斑,真系令人大失所望,啲肉质唔滑,仲要食落有啲怪味第六道:三式虾,分别有黄金虾,鼓油王虾,虾丸,个黄金虾,真系不得了,食落去啲肉唔新鲜,黄金虾嘅精髓就系包住佢嘅蛋黄,但佢系完全冇味,我屋企楼下间大排档仲整得好食过佢好多,反而个鼓油王就唔错,几入味,个壳都几脆口最后,炒饭:不过不失,唔太油其实中间仲有啲菜式冇post到,由于第五道菜开始就令我不耐烦,因为之后嘅菜
再等左一阵就有第二,三道菜
最后,炒饭:不过不失,唔太油
其实中间仲有啲菜式冇post到,由于第五道菜开始就令我不耐烦,因为之后嘅菜,都要等成半个钟先黎,所以我已经冇晒心机,成餐饭我由东张西望睇到去以和为贵,我先至食晒所有菜!其实所谓嘅私房菜根本就系酒楼嘅菜式而系一栋唐楼里面食!冇咩惊喜之余,仲要为左就个厨师可以同步上菜俾其他客,我由7点食到差唔多10点,一餐原本1个钟就可以完成,宜家要我浪费多差唔多两个钟,如果佢啲野食系整得特别好食,我觉得值得等,但哩间真系冇下次!