2016-11-26 716 浏览
琴日, 朋友话带我去试下一间好特别嘅西餐厅。系喺铜锣湾加路连山道,听就听得多加路连山道,不过我就未去过。原来𠮶边有好多特色嘅餐厅,今次朋友带我去嘅就系叫做阿麦厨房。终于到左餐厅,原来气氛几有情调嘅,灯光亦都特登较暗左,有relax既感觉。另外墙身贴满左唔同国家既画,令到有d异国风情,搞到我有啲想去旅行添!黑松露忌廉汤,喺面头有啲黑松露,将佢捞埋一齐,味道好重黑松露味,而且仲有淡淡的忌廉香味同蘑菇味,味道很浓郁呢!呢个系南瓜蟹肉汤,颜色系淡淡地嘅黄色,味道比较甜,系有南瓜嘅甜味, 而且汤入边仲有啲蟹肉碎添,增加左汤嘅鲜味。呢个都系头盘,系鹅肝配蓝梅沙律。这个鹅肝很甘香肥美,配多士一齐食,外脆内软又香口。另外蓝梅酸酸甜甜,而且沙律已经落咗醋,味道都系酸酸甜甜,很开胃呢!主菜方面,叫咗个黑松露带子意大利饭。带子煎得很香很鲜甜,饭粒松软有口感,更加带有黑松露嘅香味,不过份量就比较少。跟住呢个系西班牙猪肋骨,分量非常之大,应该有30 cm长。整个猪肋骨非常之香,厨房预先帮我地切开咗少少,所以我哋可以更加容易去切。不过呢个猪肋肉非常之软熟,轻轻一切就可以切开。味道有少少番茄汁味,所以酸酸甜甜咁。另
南瓜蟹肉汤
香煎法国鹅肝
Bbq辣味西班牙猪肋骨
Bbq辣味西班牙猪肋骨
黑松露忌廉汤
跟住呢个系西班牙猪肋骨,分量非常之大,应该有30 cm长。整个猪肋骨非常之香,厨房预先帮我地切开咗少少,所以我哋可以更加容易去切。不过呢个猪肋肉非常之软熟,轻轻一切就可以切开。味道有少少番茄汁味,所以酸酸甜甜咁。另外薯条我都好欣赏,炸得香口又脆。
冻朱古力
饮品叫咗杯冻朱古力,初时见到杯朱古力会以为觉得好甜,但饮落又唔会,只有淡淡的朱古力香味,好好饮!
总括来讲,呢度气氛同环境都唔错,令到人有放松同舒服嘅感觉。系依度可以慢慢食西餐、倾吓计,好似可以忘记到一啲唔开心嘅嘢!食物味道方面有各有特色,个头盘系要加$58先有嘅,但系我觉得绝对抵食,因为味道好香口同开胃,令到依餐饭有一个好嘅开始!
下次再嚟嘅话,都会叫一个意大利饭同猪肋骨,因为意大利饭嘅份量少啲,但系猪肋骨嘅份量就比较多,咁就可以中和返个份量,咁就可以够晒饱啦!
带子黑松露杂菌意大利饭
2016-11-24