2013-08-13 145 浏览
好难得有两星期大假,不过,公司嘢就要靠啲同事顶晒啦,所以,就打算晌放假前一日买啲下午茶慰劳吓同事,咁啱见圣安娜有只「全新推介」嘅「香浓石板街卷」和「宇治金时卷」,睇落几特别,再望望名牌中嘅简单描述,香浓石板街卷:「香浓朱古力蛋糕内,浓郁朱古力忌廉夹著软绵棉花糖及迷你麦提莎」,宇治金时卷:「绵绵红豆及香滑忌廉配香浓抹茶味道」,觉得前者较有趣,就买咗前者作为是日下午茶。香浓石板街卷 $39咪睇佢件头细细,原来都几坠手,我哋成公司得4丁友,当然叫店员预先帮手将卷蛋一开四,故此大家都分得几大件架。朱古力海棉蛋糕部份做得几软绵,质感松软,朱古力味道挺浓,而夹晌中间嘅朱古力忌廉,打得很幼滑,朱古力味同样突出,又唔喺太甜,而忌廉内确实食到唔少迷你棉花糖及迷你麦提莎,令整体再多添一份有软又有脆嘅口感,若能够做到棉花糖及麦提莎都平均分布,咁就更完美喇。自家冲杯咖啡,叹著件石板街卷,基本上工作嘅事情已抛诸脑后,想嘅都喺旅行之事吧!
,就买咗前者作为是日下午茶。
「香浓石板街卷」和「宇治金时卷」
香浓石板街卷 $39

外卖自取