2013-03-21 10 浏览
生日,系约朋友聚一聚嘅籍口,但生日饭又唔可以太草率,又唔想咁行货次次食生日蛋糕,再唔系就BBQ!今次有好介绍啦~生日都可以食中菜,仲要真系有生日主题!有晒道具,有埋主题食物!?生日猪!??佢个样真系可爱到爆!!!戴帽戴眼镜,仲插埋蜡蠋,睇见佢,全场立即传来一阵笑声~~~。。。选用不到20日大的乳猪仔,脂肪不多,份量又刚好。先将虾米混合米饭炒香,再塞满原只乳猪,用线缝好,然后烧香,便成为内香外脆的乳香猪。上台时由侍应即席将乳猪切成小件。乳猪内的虾米炒饭吸收了猪的肉汁及油香,连同香脆乳猪同食,非常惹味。。。。冰镇原只鲍鱼配莴笋有别于传统鲍鱼食法,无浓酱汁,白雪雪咁食落甜甜地,弹牙,可以当刺身咁食~几特别~莴笋好爽甜,无苦味~ 正!!。。。响螺猪肺顶菜胆汤个汤望落唔及杏汁猪肺汤但饮落口劲鲜甜~ 汤渣食落口已经无乜味,证明个汤真系够晒火候!。。。蟹肉扒双宝蔬蟹肉份量多,超足料~净系食个汁都抵返晒!。。。爽蚝珍菌盆金蚝好饱满,食落感觉好新鲜,有蚝嘅鲜味唔会太干太韧,呢样就系金蚝同蚝豉嘅分别听经理介绍,呢只蚝系佢地自家生晒~ 唔怪得咁正!。。。芝士焗元贝唔好以为系西式口味,其实系中式口味,即系芝士

今次有好介绍啦~

生日猪!??
佢个样真系可爱到爆!!!
戴帽戴眼镜,仲插埋蜡蠋,睇见佢,全场立即传来一阵笑声~~~

选用不到20日大的乳猪仔,脂肪不多,份量又刚好。
上台时由侍应即席将乳猪切成小件。

冰镇原只鲍鱼配莴笋
有别于传统鲍鱼食法,无浓酱汁,白雪雪咁
食落甜甜地,弹牙,可以当刺身咁食~几特别~
莴笋好爽甜,无苦味~ 正!!

响螺猪肺顶菜胆汤
个汤望落唔及杏汁猪肺汤

蟹肉扒双宝蔬
蟹肉份量多,超足料~
净系食个汁都抵返晒!

爽蚝珍菌盆
金蚝好饱满,食落感觉好新鲜,有蚝嘅鲜味
唔会太干太韧,呢样就系金蚝同蚝豉嘅分别
听经理介绍,呢只蚝系佢地自家生晒~ 唔怪得咁正!

芝士焗元贝
唔好以为系西式口味,其实系中式口味,即系芝士焗龙虾果种味
以牛油同芝士做胆,香浓之余又唔会太滞~
一口一大只啱啱好~ 大满足!

松子五柳大桂皇
桂花鱼本来唔系太值钱,亦唔系咩高级食材
但你想像下,起出嚟嘅鱼柳有成呎长!!
咁大条嘅桂花皇够劲啦挂!
啖啖肉嘅感觉真系爽到不得了!

玫瑰头抽黄金鸡
同普通豉油鸡比,佢比较入味
颜色比较深,又唔肥~ 几唔错!

鸳鸯糕点
杞子桂花糕 + 椰汁马豆糕
普普通通啦~ 都唔错既~
庆祝纪念
生日