2019-07-20 986 浏览
因为有2位家人生日,谂唔到咩菜式又要长用膳时间,所以就锁定左食自助餐俾我地揾到Novotel 做紧越式主题,重有即开生蚝,都系约三百蚊一个人,即刻去订枱平日buffet用膳时间系长d既,我地拣左星期五晚。屋企人一早已到,而我要迟1个钟先去到。 食客比想像中多,但系除左拎生蚝之外,都唔洗点排队攞野食既当晚重有好多越式食品例如米纸卷供应,现场有即煮生牛肉河、即整猪肉包等。可惜米纸浸水时间过长,以致粉皮又厚又lum。最期待既当然系即开生蚝,系苏格兰蚝。 每人每次只限拎2只,厨师开到冇停手。 开完之后,会浸冰水帮你扫一扫以防壳碎。生蚝好鲜甜,我自己都食左半打以上。刺身系一盘盘上既,有三文鱼,少量吞拿鱼、八爪鱼、希灵鱼、螺片,三文鱼都ok肥美,八爪鱼好快无,无机会试。冰冻海鲜就有蚬,青口,虾,小龙虾,长脚蟹。虾中虾size,味道正常。小龙虾望落几污糟,无试。另一buffet必食长脚蟹几失望,冇海水味(甚至少少“宿”味),蟹肉都比较梅。雪糕系Haagen-daz, 要自己装,重可以加d topping 上去,都有6款口味俾你拣。

食客比想像中多,但系除左拎生蚝之外,都唔洗点排队攞野食既