2022-01-21
今年生日碰上晚市禁堂食当然失望,计划在疫情下永远不似预期,可以同家人享受午市日式铁板大餐真系要感恩一下~帝苑酒店嘅四季菊午市set有天妇罗、寿司定食、便当、和风定食、铁板同special set。我地预约左铁板餐,坐bar台可以欣赏师傅精湛嘅技术,又可以同师傅吹吹水。四个人叫左鲍鱼、广岛蚝及美国牛肉薄烧定食 $530 同 鹅肝、大虾、美国牛肉薄烧定食 $498 各两set。除左主菜尤其系海鲜唔同 (鲍鱼+广岛蚝 vs 鹅肝+大虾),两款set都有美国牛肉薄,同跟沙律、炒饭、麺豉汤、渍物同生果。睇住师傅有技巧地用尽铁板唔同嘅热度烹调真系大开眼界,先大火煎鹅肝再慢慢迫d油香出嚟,煎到外脆内幼滑,配烤好嘅松脆面包同黑醋,简直系邪恶嘅享受。睇住大虾虾头慢慢变橙红色, 虾膏虾油慢慢标出嚟简直治愈,虾肉爽口弹牙,啜埋虾头啲汁~Perfecto!鲍鱼同广岛蚝呢两款海鲜非常新鲜,广岛蚝多汁鲜甜又滑溜,鲍鱼铁板烧完再薄切,配海藻更爽口,好味道!另一重点就系美国牛肉薄烧,睇住师傅纯熟地张薄切牛摊开,放炸蒜同葱花喺牛上边并慢慢卷起,反一下就将每人三件牛肉薄烧切开两边上碟,食落去好淋好香口又重牛味,加无敌蒜香
另一重点就系美国牛肉薄烧,睇住师傅纯熟地张薄切牛摊开,放炸蒜同葱花喺牛上边并慢慢卷起,反一下就将每人三件牛肉薄烧切开两边上碟,食落去好淋好香口又重牛味,加无敌蒜香,齿颊留香~
虽然食左多款海鲜同牛已经好饱,但个炒饭都好出色,加牛肉碎去炒牛香十足,饭粒粒分明,有惊喜食!
完全家都劲满足!庆生铁板烧大成功!