2023-04-04
💁♀️💁♂️ 31/3/2023(Fri), Dinner🍽又到为食妙妙既生日,每年A先生都花尽心思去揾餐厅🍴同为食妙妙食饭庆祝,希望可以开开心心咁食返餐好既,就好似我地既主题咁“有得食就会好开心”。今晚我地拣咗尖沙咀既Morton’s,就系睇中佢环境气氛适合庆生🎉,美式扒房既服务唔会太拘谨,轻轻松松咁食餐生日饭。而今晚我地order咗:🔆 Special Occasion Set Menu ($2088)选择呢个套餐会包括餐枱既布置,menu上会印上寿星既名字,仲有侍应帮你影相之后会用卡套裱起张相,再有全体职员喺卡套上面签名,仪式感十足。眼见呢晚都好多人好似我地咁选择呢个套餐庆祝生日🎂。点餐之后,侍应先送上餐厅自制既洋葱🧅包配自家制牛油🧈。个包好大好大好大个🤣,有好香既洋葱味,外皮微微脆,内里松软,配牛油系好好食。不过始终都要留肚食其他食物,所以我地都只系轻尝咗大约三份一个。侍应都好好人,主动问我地要唔要包好个包俾我地带走。🔆 Appetizer前菜:Lobster Bisque 龙虾🦞汤龙虾🦞汤质地浓稠,偏橙黄色,加有忌廉入口幼滑带著浓浓既龙虾🦞味道,仲有件大大既龙虾🦞肉喺碗底。龙
而今晚我地order咗:
龙虾🦞汤质地浓稠,偏橙黄色,加有忌廉入口幼滑带著浓浓既龙虾🦞味道,仲有件大大既龙虾🦞肉喺碗底。龙虾🦞肉鲜甜弹牙,配合幼滑龙虾🦞汤,质素很高👍🏻。
🔆 Appretizer前菜:Fresh Oysters on the Half-Shell 新鲜生蚝🦪
今晚嘅生蚝系来自南非🇿🇦,有三只半壳生蚝,伴上三款酱汁,再加tabasco同柠檬🍋,总有一款岩你口味。size唔算太大只,但只只都肥美饱满,食落蚝肉爽口,轻轻带点海水🌊味。
🔆 Entrée 主菜:Porterhouse Steak 上等腰肉牛扒🥩 24oz
点菜时侍应会捧住一大盘唔同部位既牛扒🥩喺你面前介绍,我地今晚就选择咗24oz既Porterhouse Steak,Morton’s既牛扒都系嚟自美国🇺🇸,经过熟成之后肉质更嫩、肉味更浓。Porterhouse steak喺骨既两边分别系Sirloin西冷同埋Filet牛柳,两件肉因为运动量既关系,脂肪量同埋肉质都完全唔同,一件牛扒🥩食晒两种肉。
一如既往,我地都系选择medium,餐厅既烤炉相信火力十足,能够烤出真正外脆肉嫩既牛扒🥩。西冷肉质嫩得来带咬口,肉味比较浓一点,油脂比较丰富一点,入口满口脂香。牛扒的表面烤得带焦香带脆,但内里仍有肉汁。牛柳的一边肉质再软腍一点,感觉似棉花糖一般,轻轻一咬便滑入喉咙,但脂香同肉香就及不上西冷。
🔆 Side Dish 配菜:Parmesan & Truffle Fries 芝士松露炸薯条🍟
薯条🍟系幼身既,炸得香脆再喺上面洒上芝士及松露,香气十足。
🔆 Side Dish 配菜:Sautéed Button Mushrooms 炒原粒蘑菇🍄
原粒磨菇🍄炒得富蒜香同牛油香,咬落去仍保留菇既香味,也算不俗。
🔆 Dessert 甜品:Morton's Legendary Hot Chocolate Cake 莫尔顿经典焗暖心朱古力饼
碟边写上Happy Birthday同寿星既名,朱古力饼焗得表皮香脆,内里仍是流质的,虽然未至于好流心,但都食得出表皮香脆同内里既熔岩般既质感。入口朱古力🍫味香浓,甜度系美国🇺🇸style,即系偏甜。伴有一球云尼拿雪糕,混合一齐食,除咗有冷热交融既效果,仲可以中和一点朱古力既甜度。
🔆 Jumbo Crab Cake 珍宝蟹饼🦀($240)
知道蟹饼🦀系餐厅既名物,所以喺套餐之外都另叫咗一件嚟分享。蟹饼都好大件,外面煎得金黄,内里全是一梳梳既蟹肉。伴碟有烤过既柠檬🍋同埋蛋黄酱,点少少可以提升蟹饼既鲜甜味道,不过蟹饼其实就咁食都已经好鲜味,果然系餐厅既名物。
🔆 Pinot Nior🍷($160)
酒色偏淡,酒既酸度正好中和返牛扒🥩既油腻感。
🔆 Mocktail: Apple “T”🍎($70)
侍应推介既一杯mocktail,简简单单就咁冰茶加雪碧再加苹果🍎糖浆,入口清新,苹果🍎味香甜,系A先生因为揸车🚗而唔饮得酒既代替品。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(为食妙妙)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 虽然枱同枱之间唔算好阔落,但唔会话好嘈杂,加上餐厅柔和既灯光,气氛都好轻松舒服
👉🏻 侍应服务都好周到,总会喺你需要既时候出现,唔会打扰食客进餐
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 隔离H Zentre既中间道停车场🅿️有大量车位,晚上6点后入车都只系$18一小时。不过停车场🅿️通道🛣️就比较窄啲,有对头车就要互相就一下
👉🏻 尖沙咀既公共交通绝对系十分方便,港铁🚇、巴士🚌、天星小轮⛴️都可以轻易到达
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆