2023-07-14 5200 浏览
又黎到一年一度既父亲节,小妹今年揾左间系荃湾既中式酒楼同屋企人一齐食晚饭。由于适逢父亲节,酒楼座无虚席,好在酒楼楼底够高,所以不是太嘈吵。酒楼装修高雅坐得都非常舒服。由于父亲节既关系,所有菜式都系正价,但价钱不算高,可以接受。如果平日黎食更加抵食。屋企人一坐底就立刻话想食龙虾伊面,所以叫了西澳洲龙虾上汤焗伊面,上汤比想像中出色,龙虾肉质鲜味又够实净,上汤汁配上伊面,简直系绝配。去中式酒楼食饭一定要叫下烧味品尝一下,我又咁岩想食叉烧,见佢呢个系非一般既叉烧,系用黑豚肉和半肥瘦做的,黎到果然有惊喜,见到佢肥瘦适中,配上蜜汁,肉质非常松化非常有惊喜。再黎一个烟熏樟茶鸭,黎到见到以为肉质好干但一食味道非常特别,佢有淡淡既烟熏味仲真系食到有茶味,连我屋企人都赞非常特别,性价比高。另外,叫左个小炒试下,黑椒葱爆牛柳粒。牛柳粒非常松化,有牛味,食得出无松肉粉嘅味。佢用左大葱和一些白色的配菜,我同屋企人还问酒楼经理呢啲白色的是什么。原来系叫莲藕心,食落非常爽,味道酸酸辣辣,应该有腌制过,非常新奇有趣。最后,食左咁多肉都要叫下蔬菜中和一下。羊肚耳虫草花泡青蔬,虽然系普通既浸菜,但一样保持水准唔会失望。总

烟熏樟茶鸭

黑椒葱爆牛柳粒

羊肚耳虫草花泡青蔬

总结,虽然系父亲节,但价钱合理,性价比高。菜式选择多,酒楼地点方便, 强烈推介大家嚟试吓。
2023-06-18
烟熏樟茶鸭