2018-11-28
今次庆祝朋友转工,所以想揾间好D嘅餐厅去食。之前食得太多西餐,反而厨师发办比较少食,所以今次都好期待。厨师发办系厨师用当日最新鲜嘅食材,做唔同料理俾客人。晚餐餐牌有3款,我地点咗 $1500个餐。一开始先上5件头盘,我最钟意个小芋~之后上创意刺身,只碟好靓呀,师父好用心咁切到一片片好薄象拔蚌刺身好鲜甜呢个系我其中好喜欢嘅刺身,石垣鲷肉质细腻食完一轮刺身之后就上蚝,海水味较重,但都食得出好新鲜同足料;惊喜喺下层,系用苹果木烟熏吞拿鱼,下面个汁用yuzu同white miso去整,甜甜地,好喜欢!之后就上重头戏 香箱蟹,好似系啱啱解禁冇耐,好有缘先食到原本以为系好大只,原来系手心一半咁大,所有蟹脚都系师父慢慢拆出黎架,好有心机入面仲有好多蟹膏,钟意食蟹嘅我食到停唔到估唔到食完蚝、蟹之后仲会有鲍鱼,师父话呢个鲍鱼用清酒煮咗3日,入哂味呀烧好嘅北海道带子即刻热辣辣送上~ 好大甜同香甜呀!喜之次都有之后食埋寿司同甜品已经超级饱喇~
一开始先上5件头盘,我最钟意个小芋~
前菜
之后上创意刺身,只碟好靓呀,师父好用心咁切到一片片好薄
象拔蚌刺身好鲜甜
呢个系我其中好喜欢嘅刺身,石垣鲷肉质细腻
之后就上重头戏 香箱蟹,好似系啱啱解禁冇耐,好有缘先食到
入面仲有好多蟹膏,钟意食蟹嘅我食到停唔到
香箱蟹
烧好嘅北海道带子即刻热辣辣送上~ 好大甜同香甜呀!
喜之次都有
喜之次
之后食埋寿司同甜品已经超级饱喇~