2020-11-25 2996 浏览
朋友生日想找间平价餐厅和有蛋糕供应的餐厅。因为只有两个人如果出面买来,又要砌饼费都唔化算。无意中比我找到这间。这间有蛋糕供应,但要提前预订。但其实只需当日打去讲定就可以。在我决定选这间时,我发觉原来这间食店过咗九点半就有七折。因隔天大家都放假。所以晚点食都无所谓。那日我地其实早咗到,因为唔知需唔需要等位。但餐厅都要求准时才可入坐。因为怕落单时电脑会计正价。其实老实讲,你可以够钟先落单啰成间餐厅无人。但叫个客系门口等够钟。餐厅门面普通,要主动行入去才可见到里面情况。私隐度都几高。终于够钟可以进场用餐🍴侍应带我哋去一个角落。佢哋觉得这样会安静一点。唔怕被骚扰。但其实我想讲场内根本就冇乜客。这个角落因为有大蜡烛照住。加上无咩冷气。我哋两个反而觉得好热。可以散点但都有套餐。两人餐又觉得无需要食那么多,所以选咗两个一人餐就够。不过都系好抵㗎今日的菜式:红汤算合格牛油手工好靓。一个个玫瑰花🌹今日点咗牛柳。牛柳都系本人嘅至爱这个牛柳水准比一般港式扒房好。但当然唔可以和Outback这些高级西餐厅比较。酱汁都好够。味道唔太浓。配菜简单普通。因主角都够大。所以都唔系太介意。选择这间餐厅除了因为夜后有折。

终于够钟可以进场用餐🍴

今日的菜式:
罗宋汤

红汤算合格
除餐附送面包

牛油手工好靓。一个个玫瑰花🌹
牛柳

今日点咗牛柳。牛柳都系本人嘅至爱

这个牛柳水准比一般港式扒房好。但当然唔可以和Outback这些高级西餐厅比较。酱汁都好够。味道唔太浓。配菜简单普通。因主角都够大。所以都唔系太介意。选择这间餐厅除了因为夜后有折。最大原因系因为佢哋有个好特别嘅蛋糕供应。
火焰雪山

这个蛋糕名字叫火焰雪山。蛋糕唔算太大。两个人都够食。外面系忌廉、里面系雪糕。有些生果做点缀。蛋糕嚟的时候插晒生日牌,令人有好开心的感觉。佢哋叫我地影完相之后才做出火焰的效果。因为我哋怕拍片。所以未能有相睇到。但这个甜品都令我哋好满意。这餐饭折后平均每人只需$150
值得一试再试。
2020-11-09
$150 (宵夜)
庆祝纪念
生日