Morton's of Chicago

2017-12-05 4809 浏览
另一半生日,由于佢中意饮红酒,所以我主要想揾一间食牛扒嘅餐厅,Open Rice见到位于Sheraton 内嘅呢间餐厅除左牛扒出名,特别在会为生日嘅客人特别print一张有生日字句嘅menu,于是就订位了。当晚订了7点,到步时Receptionist 表示未准备好张台,于是安排我哋去bar𠮶边饮下嘢,我就叫左杯mock tail 全因叫Fly Me to The Moon,由几种果汁mix埋,酸酸地,啱晒一阵食扒。嘢饮送到时刚好可以入座,初时打嚟confirm时有request window seat,佢地话要睇情况,今日人好多都安排到🙏🏼我哋一坐低有一两个侍应同另一半讲Happy Birthday ,然后佢睇到张Menu写咗Happy Birthday 非常开心😃我哋睇咗一阵个menu 都未决定到食边种扒,咁啱侍应话只有星期六日供应嘅Prim Rib仲有一块,而我哋初时睇menu话要预订,原本谂住冇架,于是我地就拣佢喇。Appetizers就叫半打生蚝,Side dish系露笋同芝士松露炸薯条。首先上台嘅系呢个外脆内软嘅洋葱包,烤得好香,唔使搽牛油都得,好食到我哋要叫自己唔好食咁多,

Fly  me  to  the  moon

洋葱包

首先上台嘅系呢个外脆内软嘅洋葱包,烤得好香,唔使搽牛油都得,好食到我哋要叫自己唔好食咁多,因为仲有好多嘢食。
生蚝

之后就上生蚝,由于另一半唔食仲好怕腥,呢盘蚝上台完全冇腥味,好新鲜,我一个鲸吞六只实在太幸福喇😆
Prime  Rib

好快地到主角同side dish。呢份扒超巨型,两人食都有点多,而点菜时侍应无问我地要几成,切开系medium rare,睇嚟佢哋认为咁厚要medium rare系刚刚好,唔会太靭。肉味香,连住脂肪嘅肉非常嫩滑,另一半少吃肥膏都提我要试试😆唯一可挑剔系有一边seasoning 明显较另一边重手左啲
芝士松露薯条
呢兜芝士松露薯条炸得好香口,薯条幼身唔会太腻又够香脆

露笋
食多两啖肉有呢碟露笋refresh 下,本身我不喜欢露笋,另一半就好喜欢,而且提议用烤嘅方式,比steam嘅好,可以减低菜青味。厨师仲用意大利陈醋加上面,更加可以清清口内嘅肥腻口感
梳乎厘
经过一轮努力我地竟然食晒块扒,洋葱包及薯条要带走。跟住就上呢个送嘅甜品喇,佢哋仲帮我地影相同晒相,仲用张签晒侍应名嘅卡入好,好有心思❤️生日的佢同我都非常开心。
2017-12-02
庆祝纪念