2019-02-10 2663 浏览
某人生日,谂左好耐都唔知食咩好,某人中意食扒,所以就揾有得据扒嘅地方。在网上揾左几间推介嘅餐厅,左拣右拣后,就拣左呢间Penthouse。拣Penthouse其中一个原因,系因为餐厅环境比较阔 & 开扬,枱同枱唔会太密,坐得舒服D。我地去到现场,职员推介我地野食未上,可先去露台影相,睇到维港夜景,同埋幻彩fing hong kong ~~~ 露台景观的确好开扬,有几张枱可坐,如果天气凉凉地嘅时候,一边同朋友饮野倾计一边吹下风,都几正~~~影完相,可以开餐,生日大哂,点左2人餐,每人一杯酒。餐前包 - 配上香草汁,少少酸味,几开胃,不过块包就硬左少少~~~Starter - Parma Ham  & Crab CakeParma Ham & 哈密瓜系绝配,配上芝士,系另一翻口味,黑色的酱就有少少甜,因为加左honey,所以觉得唔点酱会好食DCrab Cake全个都系蟹肉,有好鲜嘅蟹味,啖啖蟹肉,旁边有2款酱汁,芒果沙沙、蛋黄酱,点酱唔点酱都各有特色,呢个Crab Cake值得推介,必食。Soup - Mushroom Bisque看似平平无奇嘅蘑菇汤,饮左第一啖,哗~~~~ 好好味呀,好

影完相,可以开餐,生日大哂,点左2人餐,每人一杯酒。

1917 浏览

Bread

24 Months Parma Ham

Crab Cake

Soup - Mushroom Bisque

Mushroom Bisque

看似平平无奇嘅蘑菇汤,饮左第一啖,哗~~~~ 好好味呀,好浓嘅蘑菇味,而我本身对松露唔太好的,但呢个汤配上几片松露,就唔同左,松露令个汤更好饮,而且汤好浓好稠,Creamy 又滑,好想encore~~~

Main - 慢煮三文鱼

Slow-Cooked Salmon

三文鱼好滑,唔好煮得过老,好鲜甜,初初见到碟三文鱼,以为咁细件,会唔够饱,点知....鱼下面嘅配料系带子、番茄、蟹肉等等,仲有一粒粒类似縠物嘅fregola,其实系义大利面嘅一种,三文鱼面系香草汁,而义大利面又有海鲜汁,好野味,而且十分饱肚

Main - Steak

Prime Steak

到今晚嘅主角,扒出场,有人食扒中意配芥末,但呢个扒会配上一个牛扒汁一齐上,我觉得配返呢个汁,先特出到牛味,而配芥末,就会盖过左牛味。牛扒太生太血淋淋我地又唔惯,所以一般都会点大约7成熟,但有时厨师控制唔到火喉,都会出现过生或过熟情况。但Penthouse就煮得刚刚好,唔会过熟,又无血水

Dessert  Platter

dessert platter

有几款唔同嘅甜品,主要系芒果cheesecake、奶冻之类~~~

PS...如果客人食完饭仲有下一场,又怕有口气,餐厅已为客人细心准备,在洗手间有嗽口水&纸杯,咁就唔怕尴尬啦~~~

2019-01-20
庆祝纪念
生日
Crab Cake
Mushroom Bisque
Slow-Cooked Salmon
Prime Steak
  • Crab  cake
  • 44 Degree Slow-Cooked Akaroa King Salmon
  • 慢煮三文鱼
  • Coal Grilled US Prime Rib Eye Steak