2020-02-20
极之爱吃黑松露既我 又点会舍得唔黎松艺馆品尝一下各款唔同既松露呢🤤🔸香煎鹅肝.红酒🍷苹果🍎.松露 $188一向都超级钟意食鹅肝既我 去到边度食西餐 逢系有既 我都会嗌黎食😋当然 唔系每一间既鹅肝都有返甘上下水准 但松艺馆就做得几好👍🏼佢既鹅肝个面煎得好香脆 将啲油份煎左出黎,所以食落唔会太油 但又保留左少少油脂溶系口腔入面 仲有啲松露碎片一齐入口,好正🤤再配埋用红酒调味既苹果 食完块鹅肝之后解腻,好清新,一流👍🏼🔸焗千层薯饼 $68食主菜之前紧系要黎个前菜呢个简直好食到癫左🤣可能因为我系薯仔🥔怪兽既关系 我觉得佢呢个真系劲劲劲好食🤤佢唔系平时系M记食开个只薯饼 佢系一片片一层层甘烤上去叠埋一个 令到食既时候口感非常丰富 每一层薯片既中间都有搽左啲酸忌廉酱 几开胃😋上面仲摆左执松露系到 符合晒佢餐厅个名呀🤣🤣大爱呢道菜式❤️🔸烤是日鲜鱼柳🐟松露白酒牛油汁 $328我当日系问左个侍应生条鱼系咩鱼 但我唔记得左😅不过佢条鱼系好食既 好有鲜味 可能有好多人都怕鱼腥 但佢一啲都唔腥 鱼既肉质都滑既 鱼皮煎得好香 本身唔食鱼皮既我都争住食🤣🙈🔸松露碎烤美国顶级牛柳🐮
🔸香煎鹅肝.红酒🍷苹果🍎.松露 $188
🔸焗千层薯饼 $68
食主菜之前紧系要黎个前菜
大爱呢道菜式❤️
🔸烤是日鲜鱼柳🐟松露白酒牛油汁 $328
🔸松露碎烤美国顶级牛柳🐮 $348
牛柳我一向都系食5成熟 因为我唔钟意整到太熟 太熟会好韧 好难咬🙊
不过平时系其他餐厅嗌5成 通常都煎到7-8成🤦🏼♀️但佢呢到唔会 佢真系烤到5成岩岩好 一切就切到 肉质淋身几嫩 外脆内软 入面中间个层仲系红色有啲啲血水出 呢个就系我最钟意既牛扒熟成度😍
再配埋佢既松露碎 即时提升左舌尖既味蕾👅
🔸甜点🍮 松露芝士球 $98
其实我一向都唔太钟意食甜品 但见佢呢个系「本店招牌」,就不妒试试佢啦🤷🏼♀️
佢一上枱 我就觉得佢好似煤炭屎鬼👻🤓哈哈哈😄不过最估唔到既系 佢又几好食 唔会太甜 入面仲充满住我好爱既Chesse🧀仲有啲朱古力脆脆🍫洒左系侧边 将咬开左一半既芝士球再沾下啲脆脆一齐食 又几好食㖞🤔😌
📍松艺馆 Artisan De La Truffe
地址 : 尖沙咀广东道3-27号海港城海运大厦3楼OTE 303号舖