2018-07-05 3343 浏览
同女朋友庆祝我地既纪念日,所以特登去左铜锣湾既E Molto Buono食西餐。入到去餐厅好有情调,气氛唔错,好适合约会。一入去就见到有bar枱,而店员态度良好,服务质素好好,亦会细心解说每一道菜肴,要俾个likes。我地先叫左两只Spain Pearl 生蚝 (原价HKD 88,买一送一),跟住就叫左个set dinner (HKD 768)。个set dinner就有自家制面包配厨师特别酱料 (香草茄子酱同埋辣肉肠南瓜酱),而Starter系烟熏法国嫩鳝配柚子西芹合桃沙律。个餐汤就有法式鲜虾清汤,而个主菜有香煎鹅肝配马沙娜酒烩凤梨,香草红烧汁烩澳洲和牛牛面颊配牛肝肉米糕。另外仲有雪芭同玫瑰花茶。个甜品就有绿茶焦糖炖蛋。饮品要左The Orange Tree Chardonnay(HKD 78/glass)。先黎既系个蚝,好大只,食落去好creamy,但一啲都唔油腻饱滞。跟住就有食餐厅自己制既面包(有3款),佐以香草茄子酱同埋辣肉肠南瓜酱。个人比较喜欢南瓜酱,口感较为丰富同惹味。另外,我地可以用油醋来佐送面包。至于个沙律,卖相唔错,食材丰富,味道酸酸甜甜,而个鳝肉非常嫩滑。个汤味道非

Spain Pearl 生蚝

。另外,我地可以用油醋来佐送面包。

自家制面包配厨师特别酱料 (香草茄子酱同埋辣肉肠南瓜酱

烟熏法国嫩鳝配柚子西芹合桃沙律

个汤味道非常清甜,唔会太浓,虾够大只同好好味。

至于个主菜,未黎我已经流哂口水。叫得鹅肝预左会有少少油腻,但出奇地加左块凤梨之后,完全无呢种感觉,味道仲非常丰富添。鹅肝好大块,而家念番都回味无穷
。另外个主菜和牛,肉质鲜嫩,一啲都唔韧,味道好正添,仲有蔬菜伴碟。

香煎鹅肝配马沙娜酒烩凤梨

香草红烧汁烩澳洲和牛牛面颊配牛肝肉米糕

食完主菜,佢地会提供雪芭同玫瑰花茶享用,先再上甜品,非常细心照顾食客既味蕾。

甜品好重绿茶味道,炖蛋非常嫩滑,卖相真系一流,可以睇出厨师既心思。

绿茶焦糖炖蛋

至于杯The Orange Tree Chardonnay,味道唔错,同个set dinner几配合。

买单前like+share Facebook 比现金 set dinner 95折同埋会比85折coupon留番下次用,二选一,无限期。不过情人节、平安夜等特别日子则不能使用。
2018-06-25
Spain Pearl 生蚝