2016-07-04
法国菜,除左西多士之外,我真系第一次食,撞正拍拖纪念日,一于去豪一豪地点系CWB MTR 附近都几易揾, 不过平时行过, 都留意唔到楼上有得食法国菜法国菜给我的印象是食完一样先一样,要花多D 时间食, 所以特登订左6:30,早d食慢慢食呢度有2层, 有楼梯连接,侍应安排我地坐第二层的座位,环境好安静,柔和的灯光,背景的纯音乐,好有情调,连讲野都唔敢太大声旁边有个酒吧仔,发现天花板有projector,应该可以用黎搅 function我地每人一个set dinner, 包括面包,小食,汤, 前菜,主菜,甜品同餐饮Waiter 好快递上面包, 有暖暖地既黑色芝麻包 & 面包条本身有D抗拒芝麻的味, 不过食左啖之后,原来无芝麻味,配面包嘅唔系大路嘅牛油而系吞拿鱼酱,几好味餐前小食,要左鱼籽蟹肉沙律& 生蚝各一,沙律一d都唔hea,有大大旧蟹肉&鱼子,虽然mix左沙律酱,不过卖相好精致生蚝新鲜肥美,来自澳洲,比较少海水味既黑松露鲜蚝野菌汤,中间的蚝有少少生,建议食左佢先,否则会有少少un汤好重菇味,感觉好raw,可以话系草青味另一个汤要龙虾汤,个人觉得呢个比磨菇汤的好,甜甜地Appetizer
法国菜给我的印象是食完一样先一样,要花多D 时间食, 所以特登订左6:30,早d食慢慢食 呢度有2层, 有楼梯连接, 侍应安排我地坐第二层的座位,环境好安静,柔和的灯光,背景的纯音乐,好有情调,连讲野都唔敢太大声
旁边有个酒吧仔,发现天花板有projector,应该可以用黎搅 function 我地每人一个set dinner, 包括面包,小食,汤, 前菜,主菜, 甜品同餐饮
本身有D抗拒芝麻的味, 不过食左啖之后,原来无芝麻味,配面包嘅唔系大路嘅牛油而系吞拿鱼酱,几好味 餐前小食,要左鱼籽蟹肉沙律& 生蚝各一,
汤好重菇味,感觉好raw,可以话系草青味
侍应话最好先食青苹果,剩低既雪芭同乳酪就一齐食,因为净食雪芭都几酸下
菠萝芝士mousse,有粒粒菠萝,但忌廉未够幼滑
红莓mousse,虽然感觉好胶,但无鱼胶粉味,反而红莓味道突出 加埋最后杯柠茶,虽然唔系好衬个环境,哈哈
最后计时食左2粒钟,带女仔黎慢慢食慢慢倾真系一流