2021-07-25 370 浏览
为庆祝做完大project,食返餐omakase庆祝吓先!拣咗成日经过门口,但从来未嚟过嘅旭。今晚点 萩 Hagi ($1680)鱼肉沙律卷先食前菜,有啲似越南嘅米纸,入面包住菜及鱼肉,再加微酸嘅汁,好开胃七味烧鱿鱼须配水云姜蓉鱿鱼须好烟韧,微辣不过顶得顺!旁边嘅水云即系日本发菜,酸酸哋中和返啲辣北海道毛蟹 系时令嘅北海道毛蟹,下面长𠮶条系大髀肉,肉质一丝丝仲有好浓郁海水味;上面啲蟹肉捞咗蟹膏,口感幼滑北海道向螺 后面嘅系背脊肉,就咁点盐及Wasabi就OK。我觉得点咗wasabi啲鲜味更突出。口感爽脆,𡁻到索索声北海道白粟米超级鲜甜!!!细切沙甸鱼加咗自家制渍物及姜葱,豉油唔会好咸,愈𡁻愈有鱼味北海道白象拔蚌比响螺更爽口,又系加盐wasabi就OK,鲜味更劲野生蓝旗吞拿大拖罗大厨尽量切晒啲筋,易食啲。好有咬口感,虽然系大拖罗,但一啲都唔会感觉成口油盐烧日本太刀鱼 肉质细腻,鱼皮香脆新鲜出炉焗蛋原来要成2个几钟预备㗎,所以唔系间间餐厅都肯做。入面仲有鱼肉虾肉,食落好似蛋糕咁,好钟意! 左口鱼寿司加咗柚子,鱼肉结实樱花木碎烟熏平政鱼好得意,第一啖先有浓郁烟熏味,之后啲鱼味先出野生银鳕鱼B

超级鲜甜!!!

细切沙甸鱼
加咗自家制渍物及姜葱,豉油唔会好咸,愈𡁻愈有鱼味

北海道白象拔蚌
比响螺更爽口,又系加盐wasabi就OK,鲜味更劲

肉质细腻,鱼皮香脆

加咗柚子,鱼肉结实

樱花木碎烟熏平政鱼
好得意,第一啖先有浓郁烟熏味,之后啲鱼味先出

野生银鳕鱼Bb
轻轻烧过,啲鱼油出晒嚟

腌过嘅赤身
甘甜又嫩滑,就算系腌过都唔会盖过鱼本身嘅味道

又系另一爽口贝类

梭子鱼
盛产喺九州嘅梭子鱼,有斑纹嘅皮,唔算多油分,不过烧过嘅鱼皮油脂丰富

拖罗
三大块拖罗,最低嘅系中拖罗,最高系下巴位,感觉唔多油,但真系好滑溜

海胆
两层海胆,上面嘅用咗超名贵白海胆,下面嘅系马粪。白海胆真系超级香,滑上加滑,真系食完返唔到转头
白海胆
海胆

系用今晚食过嘅所有鱼嘅鱼骨煲成,超级鲜甜

抹茶红豆奶冻
一层抹茶已经浓到不得了,而且唔甜,好钟意食!
抹茶红豆奶冻

埋单差唔多$1800一位,但好值,下次会想再嚟食!
白海胆