2017-11-28
Blue Monday 需要一点正能量来展开一星期的开始。喺附近商场湿平完去附近既工厂区揾食。近年观塘工厂区开左好多西餐厅,绝不逊色于一些高级餐厅。除左无靓景,其实食物质素,餐厅内在环境,服务一点都不马虎。今晚一落广贸商场转个湾就见到一餐厅既灯箱,横掂未试过就入去望下。唔知系咪因为餐厅门口唔系太起眼,定系因为餐厅地方太广阔,今天晚上有四五张枱都仍然觉得有点空洞。 我地六点九就黎到,系第一枱客,好似包左场咁真系工厂大厦先会有咁大嘅地方,呢度好适合一大班人,仲有一间房系可以俾人包场。厕又干净,其实食餐饭都系想舒舒服服,无人赶又可开怀大笑倾计。有一人同二人晚餐可供选择。侍应好殷勤介绍晚餐嘅内容,同埋推介有边啲菜式比较受欢迎。我哋想食肉眼扒,侍应主动提醒我哋为左肉眼扒唔会煎得太靭,大概得四至五成熟,会有啲生。由于我哋都唔怕生,所以就照order 肉眼扒。今日嘅餐汤系南瓜汤配自家制面包。欣赏自家制面包,够松软。南瓜汤忌廉味唔系太重,食完唔会好腻,刚好。侍应推介天妇罗鱼柳,呢个配搭第一次食,虽然都系油炸,不个天妇罗感觉无咁多油同粉,配芥末蛋黄酱一流,呢个酱系精髓。炸鸡沙律,炸鸡有少少overcoo
炸鸡沙律,炸鸡有少少overcooked ,干身得滞硬左啲。侍应其实推介自家制鲜虾春卷,不过今日无供应
Main course 蒜片羊肉阔条面,羊肉不太膻,比起肉眼扒想对地清淡。
肉眼扒,果然四五成岩岩好,望落好生但系食落够稔够多汁。配菜系第二亮点,薯仔,波菜,翠肉瓜,入晒未,薯仔外皮超脆,正!
甜品本身想叫心太软,用黎为呢餐画上完美句号。不过今日无整,最后转左蓝莓奶冻,奶冻滑就基本啦,最特别系面既蓝莓酱,食落系有少少咸咸地,绝对唔系唔好食,仲好特别,心谂无理由糖落错盐?忍唔住问侍应,原来佢地系真系落左少少盐落个酱度调味
用左两个钟慢慢享用了我地个晚餐,侍应都好殷难,和主动。食物质素