2020-01-26 2067 浏览
农历新年,以香港人嚟讲都算喺大节日,细个𠮶时都有跟家人去办吓年货,但随着人越嚟越大,好多传统嘢都越嚟越简单,就好似「攒盒」咁,咩糖冬瓜、糖莲子、朱古力金币、瓜子……等等,已经无搞好多年,尤其是依家家中只得两公婆,又唔会有人嚟拜年,就变得一切从简。咁点简法呢?咪索性买啲「现成」嘅「攒盒」啰,而今年就拣咗「奇华饼家」嘅「Sanrio Characters 糖果礼盒」,虽然我哋唔喺呢款卡通嘅粉丝,但就贪佢得意可爱,红当当够应节。6个小罐都印有唔同嘅人气角色,个个嘅造型都可爱别致,并刻有唔同嘅贺年祝福语,加埋底下嘅天然竹纤维托盘,放埋一齐好似朶大红花,真喺喺一套超赞嘅贺年应节攒盒。而打开晒所有盒盖睇睇,里面基本上放有3款贺年糖果,其中嘅南枣合桃糕更喺老婆至爱。老姜糖粒粒都喺独立包装,可以慢慢食,而每粒都沾满椰丝,咬落柔韧,却唔黏牙,口感不俗,而且,姜味突出,仲有少少辛辣感,夸张啲讲句,喺一种暖胃驱寒感呀。南枣合桃糕唔止老婆钟意食,都好啱小弟口味。南枣合桃糕嘅口感烟烟韧韧有层次,南枣味又浓郁,内里加入好多合桃粒,极之有咬口,甜中带点苦,加上有点养生保健之效添。芝麻花生软糖叫得软糖,就唔会「硬掘掘
Sanrio Characters 糖果礼盒

Sanrio Characters 糖果礼盒
天然竹纤维托盘
老姜糖

老姜糖
南枣合桃糕

南枣合桃糕

芝麻花生软糖

叫得软糖,就唔会「硬掘掘」啦,粒芝麻花生软糖包住劲多花生粒,保持脆口,而且,又沾满好多黑白芝麻,甚富芝麻香,好易食唔停。
芝麻花生软糖
最后,攒盒嘅嘢都成为我俩嘅零食,所以呢,话就话应节,其实又只不过喺牙痕自己想食而已,哈哈!另外,啲卡通小罐无嘥,有啲俾咗喜欢呢个卡通系列嘅朋友,有啲就自用摆放文仪用品,如万字夹、钉书钉……。
外卖自取
$38 (其他)