2022-11-01
疫情下好多年无得去旅行,虽然好多地方已经开关,但最想去嘅台湾仍然遥遥无期,好挂住台湾嘅夜市小食,之前已经听过「阿木」,今日经过附近终于可以买返d试下了。「阿木」主打台湾食品,除咗小吃及蛋糕外,仲有好多急冻嘅台式小食,例如蚵仔煎、黑白切等等,真系屋企都可以食到唔同嘅台湾夜市小吃。黑白切 :系香港唔系好多地方可以食到黑白切,主要系猪嘅内脏,有猪大肠、猪肺及米肠等等,蒸8-10分钟就食得,食落完全无内脏臭味,沾埋酱油膏及辣酱食,好有台湾风味。蚵仔煎 : 台式小食又点可以冇蚵仔煎?落镬煎返热就食得,非常方便,食落有Q弹嘅口感,蚵仔份量都几多,加埋酱汁非常惹味。高丽菜韭黄猪肉水饺 :水饺细细粒,啱晒一口一粒,水饺皮烟韧,猪肉馅都几多,加埋韭黄及高丽菜,食落感觉清新。店铺定期都会有团购活动,有好多款唔同嘅台式食品及蛋糕,订完一个星期后就可以取货,唔需要好似网购咁有排等。
黑白切 :
蚵仔煎 :