2017-05-15
虽然距离端午都仲有段时间,偶尔经过啲酒店、酒楼、饼店都已经见到推出应节嘅五月粽,铺门嘅大横额,冻柜嘅陈列,有备各式各样口味,可谓琳瑯满目,更不时推陈出新,不得不佩服师傅们嘅创意心思。多谢友人所送嘅香粽俾小弟提早应节,实在有心,想同大家分享其中两款新品「粽」。姬松茸藜麦素粽 $64唔知喺咪知我老婆口味偏素,依一款素粽就绝对啱晒佢,可以安心食,唔使麻麻烦烦想食粽又要拣番晒啲肥猪肉出嚟。睇佢包装袋后所列嘅成份,除姬松茸、藜麦,仲有绿豆、萝卜干、栗子、莲子、黑豆、红豆、红米、冬菇、木耳……等等,材料非常丰富,亦真喺非常健康,仲好有养生价值。虽然都喺以糯米所包裹,但由于调味方面明显比一般嘅粽做得较清淡,所以有淡淡竹叶香加上食材都喺素材料,食完都唔觉有滞腻感,反而有点点清新感,老婆超赞依款粽嘅配搭,相信喺一众素食者嘅至爱。西班牙黑毛猪瑶柱粽 $80另一款口味卖点就喺以西班牙黑毛猪入馔,但同样加入相当多嘅食材入内,包括瑶柱、绿豆、咸蛋黄、眉豆、红豆、冬菇、虾米……等等,所以,口感一样咁丰富。一入口就跟姬松茸藜麦素粽明显好唔同,味道上喺浓香好几倍,再望望番包装袋嘅成份列表,加入卤水汁,又混咗五香粉,就
另一款口味卖点就喺以西班牙黑毛猪入馔,但同样加入相当多嘅食材入内,包括瑶柱、绿豆、咸蛋黄、眉豆、红豆、冬菇、虾米……等等,所以,口感一样咁丰富。 一入口就跟姬松茸藜麦素粽明显好唔同,味道上喺浓香好几倍,再望望番包装袋嘅成份列表,加入卤水汁,又混咗五香粉,就明白点解。此外,啲黑毛猪口感松化富肉香,咸蛋黄更喺食粽时嘅心头好,加埋虾米,整体十分惹味,依一款就甚讨小弟欢心。 两款新品唔止带嚟新鲜感,仲做得出色,更迎合到喜欢食素或食肉嘅朋友,正正各有特色,「粽」合你心意。
题外话/补充资料:
因为喺朋友送赠,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。