2016-04-01 365 浏览
大家系约朋友食饭嘅时候,都会烦恼食咩菜,一啲朋友唔食得辣,有啲唔识得鱼生,我就系其中一个,之前要陪朋友食放题,因为食刺身所以选择唔多,仲要比成二三百蚊,真系几蚀底。如果大家有同样问题,今日就介绍一间日式泰菜仲有火锅,可以解决到你嘅问题!我哋嚟到佐敦,距离地铁站A出口好近,向右直行,见卓悦再右转入大厦就到,搭升降机到餐厅,玄关位嘅店员就帮忙安排入座,好彩有事先订坐,坐坐下夜晚都几full~餐厅处于7楼,坐位一边近窗口,可以望到佐敦道,感觉开阳。餐厅特别有三间VIP房,由6位至20位都可以,方便开party或大型聚会,餐厅总共有200几个座位,仲有好多卡位,坐得好舒服。餐枱上仲配有青鱼汁、天妇罗汁、泰式烧汁、酸辣汁及泰式生虾酱,就想像到一阵间有咩好嘢食啦!总共有9张点菜纸,有各种刺身、泰国菜式、军舰寿司、日式小食等,选择多都一摞摞,可以满足各人嘅需要,但要适量点餐,千祈唔好浪费食物喔!我book咗6点钟,食客未算好多,原来最早嘅入咗时段系五点至六点半,先点一份鸡软骨,慢慢拣嘢食,炸鸡软骨脆得嚟唔油腻,及送上柠檬角,增加清新感,真系想点多碟。长脚蟹以为得知酒店自助餐先有?nonono 呢到都
鸡软骨
长脚蟹以为得知酒店自助餐先有?nonono 呢到都有,都几粗仲不停refill,我同朋友都食完又食,有自助沙律吧,钟意食蔬菜嘅朋友得晒,食放题都唔怕食得唔健康!
长脚蟹
怕热气就有冬瓜茶,都唔错,饮品方面除咗汽水,有三款啤酒,韩国特色饮品忌廉沟鲜奶,啱小朋友饮嘅苹果汁等,做到老少咸宜!另外一边仲有热汤、水蟹粥、一啲热盘小食!
冬瓜茶
之后一路食泰国小食,按二人份量都几适合,先有泰式猪颈肉,切到薄片唔油腻,加啲酱汁就跟浓味,都系我必点嘅菜式,仲有生菜包泰式肉碎,生菜新鲜干净清洁过,肉碎带点香茅味道,都几突出,我钟意再加啲辣椒酱,更加惹味!
泰式猪颈肉
泰式肉碎生菜包
就试试店家嘅创意寿司,三文鱼芒果花卷手工一啲都唔敷衍,芒果味道融入三文鱼味道唔错,海胆三色花之恋,就有吞拿鱼三文鱼及海胆,味道层次丰富!整到细细粒咁唔会太饱。
三文鱼芒果花卷
海胆三色花之恋
我都几钟意食寿司,之前未开始食刺身,都会选择火炙寿司,经火炝快烧过嘅和牛,带出多点有啲香味,酱渍三文鱼可见非常肥美,做到入口即溶,如果加点葱花系上面,可以多分清新感觉又解腻,令口腔满载各种美味!
酱渍三文鱼寿司
之后一点海鲜熟食蒜蓉帆立贝,烧海鲜可以话系最费神嘅一件事,火候嘅掌握,唔可以令到海鲜过熟或太生,如果去餐厅食平均都要$80先得5只,嚟放题有得食就梗系点啦!烧嘅帆立贝,唔会烧到干哂水,肉质一丝丝,味道唔错,之后再每人食多两只〜
蒜蓉帆立贝
沙爹串烧
食泰国嘢又点可以冇串烧,就点咗鸡肉同猪肉串,厨师将串烧整到细细串几可爱,大约有两啖就食晒, 沙嗲汁渗入鸡肉里,食起上黎仲好嫩滑唔干身面,味道香浓带点惹味。
到食刺身时间,最可惜两个人食得唔系好多,做唔到丰富嘅画面,见到隔离枱有刺身船,种类都唔少,三文鱼肥美新鲜,帆立贝有天然嘅甜味,鱿鱼又爽口,泰式生虾就比较薄身,唔够肥大。
好彩最后有嗌到软壳蟹手卷!虽然制作要等一段时间先到,但拎上手仲带点暖,寿司饭唔会整到紫菜好淋,感觉上都好新鲜,即叫即做,有满满嘅鱼子放面,再加沙律酱调味,下层就系主角软壳蟹,口感松脆,蟹身肉质非常仲有啲膏,体积都几足够一份手卷,真系劲回味!
软壳蟹手卷
整体都冇漏单嘅情况,店员手脚好快,帮我地清理枱面,又唔会令食客感觉急速,特别有位女侍应都好亲切,见净哂少少,会问下我地食晒未先收碟,而且两个半钟时间足够,我哋慢慢食,大约两个钟就食饱走lu~ 食物方面选择丰富,真系几难忘,可惜无食到火锅,应该下次有机会再食过!
最后一定要食雪糕啦!迎合多位食客口味,餐厅就有6个选择,分别系薄荷朱古力、芒果、荔枝等,仲有一啲杯装甜品,款式好多,仲有呢个炸香芋球,新鲜热辣送上,芋头馅料还很流心,非常烫口,调味不太甜,令人想再食多粒!
平均消费$229/位,任饮任食两个半钟,包括一服务费

日泰郎放题料理 Thai Buffet
星期一至日: 12:00-23:30
佐敦白加士街66号新宝广场7楼全层
*佐敦Exit A,向右直行,见卓悦再右转入大厦
Tel: 2788 4333
鸡软骨