2019-08-08 562 浏览
每次行过北角都想试下呢间主打新加坡菜嘅小店,今日终于有机会同男友嚟试下。餐厅嘅装修好趣致,墙身画左好多得意嘅公仔,好有特色。餐厅食物款式唔算多,我地今次主要都喺嚟试下招牌嘅滑鸡饭同肉骨茶。古滑鸡饭 $60鸡件滑嫩而且仲喺无骨啖啖肉,岩哂我呢啲懒惰鬼,加上伴鸡嘅酱汁味道浓郁,用嚟送饭食一流。而呢碟饭最古惑嘅地方,在于鸡件入面原来收埋左几件卤水鸭舌,鸭舌腌得入味之余肉质亦都软腍易咬,很好吃,而另外一旁的并不是普通白饭,而是带有淡淡蒜香的有味饭,令人更易入口。古月招牌肉骨茶 $80今次呢款肉骨茶胡椒味好浓郁,饮落舌头仲有阵阵椒麻的感觉,同大众食开带药膳味嘅肉骨茶有好大分别,冬天饮完成个人应该会暖笠笠。蒜头炆到好软腍,本身浓烈嘅辛辣味都融合于汤中,同我地平时食开嘅蒜头口感好唔同。另外食得出连住骨嘅猪肉几新鲜,肉质弹牙好易咬开。亚罗街沙嗲串(鸡) $35/3串鸡肉串烧烧得比较干身,肉质硬身同鞋口,加上份量少而且价钱贵,所以唔太推荐。

古滑鸡饭 $60

古月招牌肉骨茶 $80