2018-06-10 1684 浏览
无事不入将军澳,之前都喺因为行山先入到嚟,今次就梗唔喺行山啦,大佬,成35°C㖞,虽然小弟身体状况都唔差,但都怕怕哋会中暑。今次就因事入到嚟坑口嘅香港单车公园,趁空就顺道到访「牧羊少年咖啡馆」食番个下午茶。由坑口地铁站过嚟颇为方便,行10分钟左右就到。而餐厅环境非常之大,而且,楼底十分高,空间感十足。再者,枱椅排列唔挤迫,加上对出一列落地玻璃窗,好似今日晏昼咁,阳光普照,令人感觉更有活力、醒神。餐厅采半自助形式,自己揾位,晌柜枱落咗单,再由店员将食物送上。而基本餐具早已放晒晌枱上,其他嘢如调味料、额外嘅餐具、牙签……等等均晌出面自助区都会揾到。食物选择方面,点餐柜枱旁标示晒出嚟。唔想「戆居居」企晌度睇,拎本餐牌埋位慢慢研究都得。种类大致可以分为二人、四人套餐、午餐、下午茶餐、薄饼、单点小食、甜品、饮品。京都春日 $75红红绿绿,窝夫烘得靓仔,所以,卖相几讨人欢心。窝夫入口非常香脆,里面好绵密,但蛋香味唔算浓,而士多啤梨有点酸,反而士多啤梨果酱则颇甜,夹埋啲忌廉食都好唔错。而两球绿茶雪糕好大个,算几够茶味,带点点甘苦。焦糖朱古力芝士饼 $35件芝士饼嘅云石纹做得几靓,咪睇佢个样好似好干咁
食物选择方面,点餐柜枱旁标示晒出嚟。
京都春日 $75

京都春日
焦糖朱古力芝士饼 $35

件芝士饼嘅云石纹做得几靓,咪睇佢个样好似好干咁,查实就唔喺,晌储存方面做得几好,出面有啲餐厅会雪到件饼干晒架。最上层嘅芝士打得几柔软,芝士味也不俗;中层嘅朱古力芝士就有啲顾此失彼,因为朱古力味唔够突出;下层嘅消化饼底小弟就觉得厚咗啲啲。讲咁耐,无提及焦糖,其实表面嘅云石纹索性用焦糖浆去做,突出个主题就仲好,所以,整体件饼嘅质素喺唔失礼,但觉得可以做得更好。
焦糖朱古力芝士饼
黑糖卡布奇诺 $32

面层无一层厚厚奶泡,反而拉花拉咗只天鹅,而且,入口似鲜奶咖啡多过似卡布奇诺,不过,杯「鲜奶咖啡」本身确喺几好饮,醇香,撞奶泡均匀,口感顺滑。之但喺,既然拉花只天鹅咁靓,再洒啲黑糖粉就整花晒个拉花,感觉有啲可惜啫。
黑糖卡布奇诺
荔枝蜜瓜鲜打绿茶 $42

绿茶底打得够清香㖞,绿茶内有少少纤维,相信喺嚟自啲荔枝蜜瓜肉,不过,除茶味,荔枝嘅味道就突出啲,蜜瓜嘅味道就唔喺好觉。晌炎夏,呢杯绿茶就好透心凉,唔会太冰,饮落感觉好舒服。
荔枝蜜瓜鲜打绿茶
凡惠顾都会送返张午市($5)及晚市($10)现金券,不过,再睇睇后面嘅使用条款,限星期一至五使用都无乜问题,但只限将军澳店就用唔着喇,小弟有几何入嚟吖,都喺啱啲附近住嘅街坊客多
枱上仲放咗个储印花换美食嘅推广牌,消费$60就有一个印花,储齐7个就免费换到一客指定小食或甜品,虽然无睇过啲条款,但相信间间「牧羊少年」都用得,对比起啲现金券,嚟得更有实用性。
外面虽然好热,热到爆炸,但坐晌里面,环境「凉枕枕」,不知几爽。食啲甜点,饮杯热啡,悠闲咁渡过一个懒洋洋嘅炎夏下午
京都春日
  • 荔枝蜜瓜鲜打绿茶