2022-06-13
今晚去咗深水埗食一间叫古早牛肉面嘅台式餐厅。黎到铺头前,有两张大menu,不过冇咩睇就入去坐低再睇。入到去见到好多好有特色嘅挂画,全部都好有教育性质,画风好Old school好怀旧,好得意。餐厅啲枱好大,好阔落,几好坐,唔会好逼。叫野食方面都系好似一般台式餐厅咁写落张胶menu度。一面系食物,一面系饮品,简单易睇。我就叫咗盐酥大鸡扒,牛肉香葱手抓卷饼同轻芝士岩盐奶盖乌龙茶。另外佢哋好似啲饺子店咁样,有啲辣菜圃比客人食,我试过都几辣,如果食汤面加啲落去都几惹味,不过我食饭。嘢食好快嚟到,首先试吓杯嘢饮,因为系轻芝士,所以唔会好似其他台式饮品店咁浓,芝士清味淡淡地又有少少咸,几好饮,因为嗌咗少甜,所以茶味好突出。跟住到盐酥鸡扒饭,除咗鸡扒仲有少少配菜,好似卤蛋,肉燥,同埋腌萝卜。佢哋啲味道唔似其他台式舖头咁重口味,偏向淡一啲,肉燥都系,食到尾先见到啲汁喺晒个饭底到,如果一开始知道嘅话就会捞匀佢黎食,特别一提嘅就系佢啲饭好有咬口,粒粒分明咁,我好中意。我见到头顶有块写住三好米嘅招牌,唔知系咪三好米呢。手抓饼方面,有一块牛展卷住啲椰菜,几清新,虽然唔太食得出有香葱,但系入面个酱汁有少少辣,又
黎到铺头前,有两张大menu,不过冇咩睇就入去坐低再睇。
餐厅啲枱好大,好阔落,几好坐,唔会好逼。
手抓饼方面,有一块牛展卷住啲椰菜,几清新,虽然唔太食得出有香葱,但系入面个酱汁有少少辣,又甜甜地咁样,好夹呢个食法。
整体黎讲佢价钱以台式餐厅黎讲都算系低,味道都ok, 而且环境阔落,唔似其他餐厅咁一路食一路要左闪右避咁,食都唔安落。因为中午食过面冇叫到牛肉面,下次再黎试下佢招牌嘅牛肉面啦