2020-09-10 581 浏览
之前因为疫情同工作的关系,好耐冇写过食评啦!而家有时间就执返之前影落嘅相同笔记,发觉到真系好耐冇试到坊间的美食!所以我决定揾返D好味道嘅写返出黎,等第日防疫措施放宽返,就可以即刻再去食!哩间对「湾仔人」黎讲,都唔洗我多讲,佢都系出左名冇得预约,要walk-in食饭嘅。每次食佢,都要揾定同事早D出去揾位,不过食完佢个满足,真系值得嘅!佢叫餐基本上都系standard既,拣三款小料理,之后拣饭/沙律但系我最钟意嘅地方,绝对系佢杯热八宝茶!淡淡地,有D清甜,非常消剂!至于小料理方面,我就拣左—冲绳苦瓜蛋苦瓜唔太苦,配合炒到刚刚好嘅滑蛋,味道同系日本食非常接近!—柚子汁煮牛筋 (图右上)个人认为最好食嘅「小」料理(因为佢每次黎都劲大碟)估唔到柚子汁可以咁搭牛筋,只味淡淡地入左煮腍左嘅牛筋,超级送饭,非常推荐!—豚肉生姜煮哩味就系朋友想试埋嘅生姜煮,比较上面两样,就冇咁特别,煮出黎有少少似中式嘅味道!每次同朋友黎都可以大家叫哂咁多样野食share,唔想等位太耐,又想食哂全部野,两个人刚刚好!另外店员服务态度都好,最尾埋单每人$80唔洗加一,不过如果lunch得1个钟..真系要谂谂计
之前因为疫情同工作的关系,好耐冇写过食评啦!

哩间对「湾仔人」黎讲,都唔洗我多讲,
佢都系出左名冇得预约,要walk-in食饭嘅。
每次食佢,都要揾定同事早D出去揾位,
不过食完佢个满足,真系值得嘅!

热八宝茶

至于小料理方面,我就拣左
冲绳苦瓜蛋
苦瓜唔太苦,配合炒到刚刚好嘅滑蛋,味道同系日本食非常接近!

柚子汁煮牛筋 (图右上)
个人认为最好食嘅「小」料理(因为佢每次黎都劲大碟

估唔到柚子汁可以咁搭牛筋,只味淡淡地入左煮腍左嘅牛筋,
超级送饭,非常推荐!

豚肉生姜煮
冲绳苦瓜蛋,豚肉生姜煮,子汁煮牛筋

题外话/补充资料: 真系要等好耐位..
2019-08-13
热八宝茶