2020-05-18
今晚去左油麻地沙拉姆咖哩屋食印度菜,喜欢吃辣,以前成日周围去揾辣野食,后来已淡忘了,今日重新搜寻印度菜馆,眼濶肚窄下打包了几盒取走。今晚点了一个脆饼,一个炸芝士,一个咖哩鸡(中辣),一个玛莎拉羊肉(大辣),一个香料菜花烩薯块,一个印式蔬菜炒饭,一杯印式辣饮,一杯冻玛莎拉奶茶。跪饼卷成卷状,有D芝麻,有D牛油香,有少少咸味,配上一个绿色既薄荷酱。其实后来既咖哩有薄饼送,呢个可以唔叫都得。炸芝士味道比想像中淡,似食紧炸豆腐,外跪内软。菜花烩薯仔,菜花唔会太干,软身得来又吸到D汁,薯仔稍稔,略带粉,系我喜欢既质感。咖哩鸡唔辣,鸡肉偏稔,有少少似煲完汤既肉,但个汁够香,似乎佢地对肉质既要求唔似我地。玛莎拉羊肉,个肉汁杰好多,有D蕃茄同洋葱,可能因为咁,个汁又变得无咁辣,可能香料太劲,羊肉显得唔够膻。个炒饭有D菜花,青椒,红萝卜,茄子,加左D黄姜去炒,食落比D咖哩仲辣。杯印式辣饮咸咸辣辣,有D似咸柠七加左孜然粉,上网睇番既菜谱原来仲有姜同黑椒,喜欢试新野既可以考虑。冻奶茶偏甜。无特别。随咖哩奉送一个薄饼,似内地既葱油饼,不过牛油味更重咖哩羊、鸡、炒饭、菜花都食得一半,侍应细心地包妥外卖。坐位分两
炸芝士味道比想像中淡,似食紧炸豆腐,外跪内软。
冻奶茶偏甜。无特别。
随咖哩奉送一个薄饼,似内地既葱油饼,不过牛油味更重
咖哩羊、鸡、炒饭、菜花都食得一半,侍应细心地包妥外卖。
坐位分两层,间隔算宽松,洗手间干净,无异味,环境清静。交通一般,地铁行去约5至8分钟。
价钱略贵,要加一,而且份量预错左,两个人应该唔洗$300既。