2013-01-30 272 浏览
随著多间老字号不敌昂贵租金相继关门,多年老铺买少见少。要数经典老店当然不少得旺角新广南餐室。想试新广南多年,昨天终于一尝所愿。新广南由外到内都保留了80年代什至更久远之前的Standard餐室 装修。一推开店门,彷如时光倒流。用拍戏的jargon, 可以话系踏入餐室的一刻即时入戏, 相关的回忆一并涌现。就连食客,侍应也一并怀旧相当连戏, 个头开得相当不错。点了镇店五宝的二宝,咖喱牛腩饭及海南鸡饭。本来想试埋个沙嗲,依D 都系以前必叫的菜色。咖喱牛腩饭唔够热,咖喱底唔够厚及唔够多层次。咖喱牛腩饭只有牛根没有牛腩,即刻举手要换。3个伙计走埋黎,一个话唔系佢落单,唔关佢事; 一个话无问题,我话咖喱牛腩饭无牛腩㖞,连服务质素都保留到以前嘅风味,好野! 最终有个姐姐肯帮我换,换完有一旧牛腩,都好过无啦。牛根太多,过腍,有点好似食紧肥猪肉咁,唔多吸引。海南鸡饭, 俾咗个髀位, 但又唔觉有特别。怀旧一流,食物麻麻。怀旧一流,食物麻麻。叫做试过咁.但应该唔会返转头。不过咁有历史嘅餐厅应该要支持下!
想试新广南多年,昨天终于一尝所愿。

最终有个姐姐肯帮我换,换完有一旧牛腩,都好过无啦。
牛根太多,过腍,有点好似食紧肥猪肉咁,唔多吸引。
海南鸡饭, 俾咗个髀位, 但又唔觉有特别。

2013-01-27