2019-01-26 540 浏览
人在中环,真系几难揾到啲性价比高嘅餐厅。尤其系呢一条威灵顿街,啲河粉都卖到8,9蚊甚至打住食神旗号嘅索价过百蚊,叫我地呢啲升斗打工仔情何以堪?!终于出现左一间贴地,环境舒服,服务优质,价钱公道嘅中环茶记话哂都座落于中环贵价地段,餐厅招牌十分抢眼,装修怀旧得黎又够哂有型系非一般嘅茶记!再望望价钱,真系一啲都唔算贵,炒粉面饭都非常齐全,唯独系过左下午茶时段就无得叫西多士虾多士,好可惜😢😢😢😢😢建议餐厅可以全日供应呢啲香港特色食品!!红豆冰绝对唔惹少,大大杯,红豆数量岩岩好!甜度绝对正常,奶望落好多但其实比例岩岩好呢杯野犀利喇,估佢唔到咁好饮,夏天黎饮呢个真系透心凉,每一啖都有mocha味嘅碎冰,加埋啲cream真系超邪恶个卖相又整得非常有心机,推荐!好肉丝炒面系铁板度上真系少食!今次系第一次!68蚊抵到烂,至比起一碗上市鱼蛋粉有心机先啦系咪?面底边烤到好脆,中间啲面就有啲系软嘅,呢一种肉丝炒面绝对系卖飞佛!肉丝仲要冇乜肥肉,所以好罕有地我可以清哂全碟!唔会过咸,唔会落得过多生粉,无乜味精,very good友人就叫左碟怀旧铁扒,有猪扒同鳗鱼。估你唔到成个板入面嘅所有野都坚好食薯条:外脆内软
终于出现左一间贴地,环境舒服,服务优质,价钱公道嘅中环茶记

系非一般嘅茶记!
怀旧红豆冰

香浓朱古力咖啡
个卖相又整得非常有心机,推荐!
铁板银芽肉丝炒面

唔会过咸,唔会落得过多生粉,无乜味精,very good

烤猪扒拼鳗鱼

薯条:外脆内软,份量刚好!
杂菜:全部都系翠绿色仲要份量好多,一啲都唔hea,重点系有洋葱

猪扒:绝对厚切,肉质结实有弹性,唔会痴牙,竟然有食西班牙黑毛猪嘅感觉!
鳗鱼:系蒲烧果只!好大条一条骨都无,好有诚意,连本人唔钟意食鳗鱼都觉得好食!
黑椒汁:唔会过咸,调较得好好!
比起大部分老牌食铁板嘅餐厅我觉得佢真系性价比好高,重点系整得好有心机!

绝对系一间值得推荐比中环上班族嘅餐厅,希望可以keep到水准!
怀旧红豆冰
香浓朱古力咖啡