2020-01-17 932 浏览
近年越黎越多冰室系香港涌现,但好多比人都系茶餐厅既感觉,传统既冰室真系买少见少,今日就专程去到上环,去到一间拥有超过50年历史嘅真。冰室!锅仔公司面平时餐厅都系用普通碗去装住D面,但呢个招牌公司面系用锅仔黎上,睇落都高档D,而配菜方面就有鲜牛肉、餐肉、肠仔、鸡蛋、五香肉丁同鸭胸(本身系叉烧,可惜我比较迟去到,结果卖晒得返鸭胸…都好嘅,可以比个籍口再黎海安ENCORE!) 虽然系五香肉丁汤底,但唔系太辣,食落好香口,同埋唔单只系料多,D面都好多,基本上男仔去食都可以食到饱!常餐B炒蛋餐肉脆猪+奶茶本身谂住ORDER炒蛋餐肉餐包,但环顾四周,个个都食脆猪,我就梗系唔执输,转軚! 好快我就见到热辣辣既炒蛋餐肉脆猪,外面既脆猪真系脆到冇得输,里面炒蛋加埋厚身嘅餐肉亦比到人一个满足嘅感觉,呢个决定系冇做错! 再配埋杯香滑奶茶,正!

锅仔公司面

常餐B炒蛋餐肉脆猪+奶茶