2021-03-18 432 浏览
20210317。12:45今日收得早,专程约朋友揸车🚘入流浮山揾一间出名食排骨饭🐷🍚嘅餐厅「生利茶餐厅」。泊好车,由正街沿路行入去过咗球场冇几远,左面有一条巷仔,转入去三几个舖位就系啦!坐低先叫两碗排骨饭,老板话啱啱蒸紧所以要等十零分钟,啲人讲得咁好食😋,等下无所谓啦😉!餐厅里头嘅环境算可以接受嘅,干净光猛有冷气,只系装修仲停留咗喺六七十年代🙈😂。等咗差不多成廿分钟,排骨饭终于出炉啦😍,姐姐拎住碗热腾腾嘅饭,各人仲有一只吉碗一只匙羹,姐姐仲话排骨饭啱啱蒸出嚟「好好食㗎」,原来只吉碗系俾我哋将𠮶碗啱啱蒸好嘅排骨饭倒落去慢慢食嘅,否则只蒸饭碗实在系太~~热~~啦!碗饭嘅份量系普通屋企饭碗大概250ml咁上下,至于排骨饭嘅味道感觉如何呢🤔?排骨好新鲜,稍嫌豉油味重咗有啲啲咸😅,饭嘅软硬度算唔错,因为食刚刚出炉嘅饭而味道唔太差嘅都会觉得好好食㗎喇,所以并唔觉得好突出。我另外仲叫咗一杯菠萝红豆冰,菠萝系用罐头菠萝,红豆煮得够稔甜,一杯儿时喜爱饮品真系冇得顶🥰🥰🥰。总括嚟讲,专程开车入嚟食就⋯⋯,如果路经或者顺便买海味就系唔错嘅选择😊😊
20210317。12:45
2021-03-17