2019-11-15
今日去尖沙咀行街,见肚饿就揾食见到「一君士多」即刻谂起前排电视夜晚重播嘅烈火雄心嘅阿宝,系度谂系咪就系邓一君开嘅呢,之后系门口见到张相,真系呀,明星效应,即刻入去食下餐牌食车仔面为主价钱第一眼睇,车仔面咋㖞,咁贵嘅但实情原来系物超所值,因为用名贵食材㗎点完餐周围望下,好得意呀用好怀旧𠮶啲红A灯,好有情怀椰汁冰,应该系自家打出嚟因为饮到有少少椰肉,又浓郁炸虾饼,食时要小心,因为新鲜热辣辣虾饼好弹牙主角嚟啦,车仔面个精华系个汤度,呢度啲汤汁好浓浓嘅牛汤味,好好饮,但又唔重味精,因为我饮哂个汤都唔觉口渴肥牛似系用新鲜牛👍猪肠清到好干净一上枱,啲𩠌排得好正齐仲要啲配料放到满满的,看不到面材料都算多,性价比系相等的牛筋牛腩好似出面啲清汤腩咁好食😋牛筋有入口即溶嘅感觉牛腩好爽口,一啲都唔鞋最重要都系汤底,令到成碗面都好好食香蕉成熟船好有风味,以为普普通通有乜咁风味呢其实系佢个饼,系𠮶啲怀旧糖葱饼味道我哋一家三口系争住食另外雪糕球有几款味道选择,但都系叫最基本的味道,下次会试荔枝味,雪糕球系大个嘅仲有就系把遮,对于我哋小时后去饮茶食啫喱糖必有嘅遮一啲都唔陌生,但对于我哋个小朋友嚟讲就好新奇,成晚拎住
餐牌
食车仔面为主
价钱第一眼睇,车仔面咋㖞,咁贵嘅
但实情原来系物超所值,因为用名贵食材㗎
点完餐周围望下,好得意呀
用好怀旧𠮶啲红A灯,好有情怀
椰汁冰,应该系自家打出嚟
因为饮到有少少椰肉,又浓郁
炸虾饼,食时要小心,因为新鲜热辣辣
虾饼好弹牙
肥牛似系用新鲜牛👍
猪肠清到好干净
一上枱,啲𩠌排得好正齐
仲要啲配料放到满满的,看不到面
材料都算多,性价比系相等的
牛筋牛腩好似出面啲清汤腩咁好食😋
牛筋有入口即溶嘅感觉
牛腩好爽口,一啲都唔鞋
最重要都系汤底,令到成碗面都好好食
香蕉成熟船
好有风味,以为普普通通有乜咁风味呢
其实系佢个饼,系𠮶啲怀旧糖葱饼味道
我哋一家三口系争住食
仲有就系把遮,对于我哋小时后去饮茶食啫喱糖必有嘅遮一啲都唔陌生,但对于我哋个小朋友嚟讲就好新奇,成晚拎住嚟玩,玩到返屋企
呢个香蕉船好成功,令我哋揾返好多回忆👍
题外话,食埋甜品后,我哋隔离台有位人客点了蚝嘅汤饭,好香好香,啲蚝味散发出嚟,香到我食饱都好想食,我下次如果出开尖沙咀一定会再嚟食,因为真系好想试个蚝汤饭,期待下次