2022-10-09
应该都好耐好耐无食过团餐喇,唔好话有无疫情,本身都钟意自由行,极少跟团,就算呢一、两年玩吓本地团,拣嘅都喺食自助餐或者两人、四人一枱嘅西式餐套。今次跟咗个本地团游吓港岛呢边啲特别地方,最后,就嚟到湾仔嘅「生记」食晏。 位处商厦嘅「生记」,占两层单位,一般茶客就会晌下层,我哋呢啲团体客,就安排晌上层,环境格局如啲旧式酒楼,无咩奢华装修,朴朴实实,员工都喺上年纪嘅多,颇有老店嘅感觉。 虽然店家未摘星,不过,都喺多年嘅米芝莲推介餐厅,所以,佢哋都专登放晒出嚟。之但喺,我个人揾食就从来都甚少睇「星」,都喺随意咁啦。 讲番个团餐,因为都无标明咩团体名,相信凡喺上嚟食团餐都喺呢个「怀旧粤菜体验套餐」,有汤、有小炒、有炒面及甜品。 子姜溏心皮蛋「生记」有好几样名物,差唔多嚟嘅客都会嗌,前菜嘅子姜皮蛋喺其一。粉红嘅子姜腌得酸爽唔呛喉,而皮蛋嘅溏心做得细腻,开开胃! 金沙脆鱼皮邪恶嘅金沙脆鱼皮又喺另一名物,睇佢炸得金黄,外层沾满咸蛋黄,口感沙沙,味道咸香,胆固醇万岁;而鱼皮本身炸得香脆不腻,咬落咯咯声,更唔会有咩油「益」味。招牌黄老太靓汤即喺咩?其实喺肉排煲老黄瓜,因为已由侍应分碗上,所以,嚟到已经喺
邪恶嘅金沙脆鱼皮又喺另一名物,睇佢炸得金黄,外层沾满咸蛋黄,口感沙沙,味道咸香,胆固醇万岁;而鱼皮本身炸得香脆不腻,咬落咯咯声,更唔会有咩油「益」味。 招牌黄老太靓汤
即喺咩?其实喺肉排煲老黄瓜,因为已由侍应分碗上,所以,嚟到已经喺清汤一碗,特别就无咩特别,但感觉就几老火,浓而不浊。 菠萝生炒骨
无论生炒骨,还是咕咕肉,都喺粤菜经典,碟头饭嘅常客,平常不过。但呢碟生炒骨做得确喺有质素,啲甜酸酱酸香细腻,又唔呛喉,醒胃非常,而且,啲排骨肉质松化,外层仲仍有脆口感,挂满汁得嚟食到尾唔会有多余嘅酱汁剩低。 家传手刴香煎莲藕饼
虽然话莲藕饼好住家,但依啲啲人都唔多晌屋企整,功夫少少多,嫌麻烦啰。莲藕饼煎得金黄均匀,先咬一口喺脆脆嘅口感,再落嚟喺松化嘅猪肉跟少少爽口嘅莲藕微粒交错,好似仲带有微微芫荽香,真有一手。 豉油皇银芽炒面
个团餐本身都包白饭任装,不过,单尾都加多碟炒面。食到呢度,虽无话有咩惊喜,但都显示出师傅功夫扎实,炒面炒得均匀,带少少爽身,唔会好油,当然,银芽再多啲就更爽口。 怀旧白糖糕
香雪雪嘅白糖糕,都真喺好耐无乜点食过,相信依家都好少铺头仲有整,后生一辈可能更加唔知喺乜。入口糕身好松软,带微微黏糯感,少甜。 今次嘅团餐喺卖怀旧,其实,卖传统粤菜嘅餐厅真喺卖少见少,执一间,就少一间,老实讲,今餐就无惊喜,但同枱嘅人年纪都有番咁上下,所以,对啲怀旧菜式食起嚟多份感觉。