2022-05-23
一入门口就知道呢间系经营超多年嘅老店,装修伙计味道都好怀旧,正合心意。五个人四𩠌一汤,包括盐焗鸡半只、炸大肠拼腰肝卷、枝竹炆斑头腩、梅菜扣肉及胡椒猪肚汤,另外叫咗一碗白饭两罐汽水先至系$678,真系价廉物美。盐焗鸡半只都算大份,鸡肉够香够嫩。梅菜扣肉我话就话邪恶,不过呢间舖头嘅扣肉偏瘦,虽然都系脂肪同瘦肉一层一层咁隔开,不过脂肪比例明显低,食得健康啲都系好嘅。腰肝卷系几样之中最好食,猪腰猪肝同蔬菜切丝然后包住炸,味道同口感都唔错,点少少醋就冇咁油腻。炸大肠都唔错,揸得够干身,可以做双拼都真系好开心,因为可以食多啲款式。枝竹斑头腩个份量都几大,斑头腩肉都算多,记得喺出面其他地方食过,都差唔多嘅价钱但系份量就少好多。啲支竹吸咗斑头腩嘅鱼汁特别好味。个胡椒猪肚汤又系一绝,胡椒味刚刚好唔会太抢喉,猪肚洗得干净冇猪膻味,个汤煲得好靓,系超值选择。呢碗绿豆沙虽然系送嘅,不过一D都唔失礼。
盐焗鸡半只都算大份,鸡肉够香够嫩。
呢碗绿豆沙虽然系送嘅,不过一D都唔失礼。