2022-01-10 666 浏览
政府啱啱宣布暂停晚市堂食14日,搞到放假连出街嘅意欲都冇乜,瞓到黄朝百晏先起身,所以都系屋企附近食嘢就算啦!今次介绍呢间粉面店由我细细个就已经出现,系近期搬咗舖位,所以装修风格都比较新。里边售卖嘅粉面都系比较传统港式风味嘅,另外仲有柴鱼花生粥煎肠粉同埋一啲传统嘅快餐例如杂扒饭蒸鱼饭等等。对上一次食已经有一段时间,所以我今次叫咗一碗云吞叉烧河粉食返怀旧嘅感觉。我记得细细个𠮶阵见到餐厅嘅职员坐喺舖头包云吞,今次食到嘅味道同细个食到嘅一样,每一粒云吞都好大粒之余,亦都可以清楚见到佢哋里面嘅猪肉馅了同埋虾仁都几抵食㗎。另外叉烧就不过不失啦,唔会话好干,不过最重要系佢哋嘅河粉,佢哋嘅河粉晶凝通透而且好滑嫩,如果冇记错嘅话,我记得系来自香港仔嘅本地品牌有记粉面厂架,呢一类型嘅街坊式粉面店喺现时已经买少见少,大家如果经过嘅话不妨可以试吓啦!