2018-03-06 209 浏览
农历年假过后好多舖头都陆续开工, 呢日黎到充满人情味的旧区长沙湾睇下有咩食店开左由元州街转个弯黎到永隆街, 见到呢间门面低调嘅面店, 细看之下原来系一间车仔面店。门口坐住一位女士用心咁包饺子, 店内环境简洁带点怀旧传统味道, 睇真啲原来呢间车仔面都开左超过10年啦, 都算系老店而入面都坐左唔少人, 于是就决定帮衬下啦!我地两个人叫左两碗面, 𩠌就叫左车仔面必食嘅萝卜 (店内墙上都有告示话系镇店之宝,必食推介), 墨鱼丸, 韮菜饺同椰菜饺。首先一定要赞佢地嘅萝卜呀!!!真系好清甜而且无渣, 果然系必食真系极力推介同翻啅呀之后就到两款饺子, 店内嘅饺子都系人手即场包架, 有种亲切嘅感觉! 两款饺子都唔算大只, 但系内里嘅馅料都多而且唔会太咸, 个人认为好食, 值得提嘅系饺子有3只($8), 十分抵食㖞!!之后就系墨鱼丸, 同一般车仔面食开嘅差唔多, 不过不失啦!总括而言, 呢间车仔面做街坊生意为主, 店内员工都好有礼貌、富有人情味, 令食客食得好舒适。最重要店舖嘅食物好平又好味, 两𩠌一面30蚊都唔使, 食完之后觉得好满足, 简单快乐就系咁样黎架啦

而入面都坐左唔少人, 于是就决定帮衬下啦!

真系好清甜而且无渣, 果然系必食
真系极力推介同翻啅呀

之后就系墨鱼丸, 同一般车仔面食开嘅差唔多, 不过不失啦!

• 萝卜