深水埗永隆街开咗间新嘅百分百餐厅, 喺呢个星期六要返公司嘅上昼, 我决定入去食返个早餐,怀著美好嘅心情返工。呢个早上真系好美好,因为呢间百分百餐厅嘅装修真系好复古怀旧,好型格,好靓,入到去坐喺度食早餐心情都好啲㗎!餐厅门口有面包部畀你买面包, 我当然系入去坐低慢慢叹啦! 环境真系坐好舒适,因为啲走廊,座位都好大好宽敞,而我最钟意就系佢木制嘅装饰木制嘅枱枱櫈櫈同埋唐楼特有嘅窗花。菜单上嘅早餐真系好多选择, 西式中式汤粉类面包类乜都有, 我最后叫咗个茄香肉碎通粉,跟餐有杯嘢饮,仲加咗三蚊叫咗个蒜香牛油多士。蒜香牛油多士先上, 好开心嘅系,佢系成块厚多士嚟㗎, 真系热辣辣整畀你,佢上面嘅蒜香牛油仲系溶紧架, 一啖咬落去,蒜香牛油渗透落多士入面,每一啖都 食到蒜香味,而且多士仲唔会太干,好食。茄香肉碎通粉同咖啡都上枱喇, 个通粉卖相都唔差嘅,我首先放咗一啖汤入口, 原本通粉嘅汤底都系浓汤底, 茄香肉碎系另加上去再捞埋一齐食。茄香肉碎其实即系免治牛肉, 只不过呢个通粉系张免治牛肉酱加咗上汤度食啫, 但咁样又几好食㖞,而且牛肉粒嘅份量都唔少, 酸酸地都几开胃嘅!即磨咖啡都系呢间餐厅嘅卖点, 咖啡都

蒜香牛油多士
即磨咖啡(左) , 茄香肉碎通粉(右)
茄香肉碎通粉

即磨咖啡都系呢间餐厅嘅卖点, 咖啡都香而浓郁, 又唔会太苦太涩口又或者太酸。
其实百分百餐厅嘅价钱及选择都好大众化, 最重要系呢间餐厅装修得好有特色好靓, 所有嘢夹夹埋埋令我觉得好满意。 得闲嚟食早餐午餐下午茶都几好㖞, 最紧要系价钱唔系贵, 食物又ok 又坐得舒服呀嘛。

成个早餐夹埋都系28蚊咋, 系咪好抵呢?
2016-11-12
$28 (早餐)
蒜香牛油多士
即磨咖啡(左) , 茄香肉碎通粉(右)
茄香肉碎通粉