2015-11-28
工作中午餐,实在念唔到食乜,博下呢间上水人气餐厅有无车位,调到北区做嘢都未食过!去到门口居然有个位,泊好车,门面旧,门旁有个玻璃柜放面包,终于入内了,推开有纱罩嘅门,好似入了另一个时代,楼底超高,所以唔焗促,当时爆场亦唔嘈!湖水绿天花板清新,上面有几把吊扇(虽然已经有冷气)桌椅加装饰都可以攞去拍怀旧片!门口收银伯伯好有笑容,问咗我两位比了最近收银嘅一边卡位我哋!坐低见到墙上陈年餐牌,我散叫了两样最想试嘅!食物要耐心等候!菠萝包($7)胀卜卜,脆皮甜腻!面包松软!压扁了容易食,不过唔系新鲜出炉,面包唔系店内焗,因为听到伯伯打电话订方包!红豆冰($23)只可以散叫,卖相一流!冰碎柱慢慢拆解!红豆好多,红豆稔身!部分起晒沙,部分又有啲咬口(唔系硬)味道当然甜,奶水好浓,捞埋一齐!好味!牛肉通粉:朋友分了一小碗比我试,讲真卖相好恐怖,汤面上全部净满了啲浊汁,牛肉上枱时粉红色,浸入热汤就变浅啡色,牛肉有喇过,好在唔算过分,仲有牛味,姜丝可以僻腥,唔会辣,通粉少许弹牙,汤底几浓!整体ok!蛋治:朋友食,蛋馅厚到离谱,一路食一路跌!店员比想像中有礼,上菠萝包时会叫我压扁食,收碟又会问一句,伯伯对食客
店员比想像中有礼,上菠萝包时会叫我压扁食,收碟又会问一句,伯伯对食客好像家人咁倾偈!其他店员虽然无笑容,做嘢好勤快!我本来想食烚蛋(为了见下个铁蛋托)可惜店员话过了早餐时段就无!
比想像中好!如果想怀旧嘅几好嘅地方!呢种怀旧感唔系啲新餐厅扮旧就可以有!