2019-03-01
我地食情人节饭餐厅, 位于鲗鱼涌, 出左地铁(C出口)行5分钟左右就到, 餐厅布置同灯光好有旧式扒房嘅感觉, 好classic怀旧feel.餐汤系忌廉汤同蒜蓉包, 汤就普通啦, 包就略嫌太硬太脆喇, 好似食紧薯片咁XD 脆皮德国咸猪手(伴薯条;配餐汤,咖啡或茶)德国咸猪手佢已经帮我地切好左好方便 (猪手通常好难切><) 猪手皮厚薄岩岩好, 最紧要系炸得够脆好易咬, 猪肉亦唔韧, 而且几大份, 2个人share都够食!薯条亦要讲炸得好脆好大条, 薯仔味都几重, 好有以前去扒房锯扒时嘅味道! 鲜茄汁大虾意粉 (配餐汤,咖啡或茶)另外仲叫左个鲜茄汁大虾意粉, 意炒份量唔算多, 反而鲜茄汁嘅量就好多, 所有每一啖都好够味, 虾有5只仲要好大只好多肉, 食落酸酸地好开胃, 唔会觉得好heavy!心太软 (朱古力) 伴雪糕甜品就叫左心太软, 唔似一般食到嘅心太软咁, 食到中间会流哂D朱古力酱出来, (我都有奇怪系唔系俾错左野XD) 佢系好似朱古力蛋糕咁, 食到中间会有少少朱古酱, 唔太流心, 怀疑因为朱古力未融得哂XD, 配埋雪糕食就唔错嘅, 不过单食就好似普通朱古力蛋糕咁, 所以
脆皮德国咸猪手(伴薯条;配餐汤,咖啡或茶)
鲜茄汁大虾意粉 (配餐汤,咖啡或茶)
心太软 (朱古力) 伴雪糕
甜品就叫左心太软, 唔似一般食到嘅心太软咁, 食到中间会流哂D朱古力酱出来, (我都有奇怪系唔系俾错左野XD) 佢系好似朱古力蛋糕咁, 食到中间会有少少朱古酱, 唔太流心, 怀疑因为朱古力未融得哂XD, 配埋雪糕食就唔错嘅, 不过单食就好似普通朱古力蛋糕咁, 所以都有少少失望。
饮品叫左一杯红酒同一杯Mocktail
(Shirley Temple), 红酒就普通啦, Mocktail 就好似啫喱糖味汽水咁, 超级甜>< 唔太推介