2019-01-08 1449 浏览
黎过呢度食饭好几次,好钟意呢度嘅烧味,叉烧最稳定好食,其他烧味就好睇果日师父心情。不过今次唔系黎食烧味,我想试呢间嘅点心,由于系星期日放假所以迟左起身,系饮下午茶,竟然日日都有下午茶食栈由门面到入面都系咁怀旧,成个感觉都觉得开左好耐,个冷气系统吹出黎一阵「旧」风,而点心放哂系门口位,一入黎就见到哂今日有咩正野,可能系星期日,都几爆,我地2人都要揾一阵位先有。望下个价钱都比一般嘅酒楼平,大点以上先唔同价,不过我地系拎左点心见睇到个价钱唉.......不过你无睇错,系「拎」点心,呢度系自己出去拎点心,唔会有人送点心,所以想食咩除左睇,仲要问阿姐而定有咩点心,有特别野出都会讲播sell下。上面有咸蛋粒, 唔会太甜,热辣辣,都几好食,软林林,好岩3岁到80岁食。春卷都应该系好多酒楼必食,呢间比其他酒楼粗碌,好似好饱满,又拎黎试下。一咬!E~系芋头,感觉唔有小小腻,不过几新鲜感,有芋头味,除此系一D肉碎。烧卖系有4粒,比一般酒楼细粗小小,但卖相新鲜。有肉汁,猪肉唔太肥,唔会一大阵冰鲜肉味,有小小虾仔,提鲜,值得一试,食完两粒仲想再食。鲜虾肠粉,都几大条,未落豉油之前好多油,不过佢会倒左D油再加豉

唉.......
奶黄马拉糕
春卷
烧卖系有4粒,比一般酒楼细粗小小,但卖相新鲜。
鲜虾肠粉,都几大条,未落豉油之前好多油,不过佢会倒左D油再加豉油先比客。
虾就认真唔多,胜在D虾唔莓,有小小鲜虾味,不过肠粉比较厚身,有D济。
虾饺,又系相对细粒,个皮唔算厚,可能放得耐,表皮有小小干,内涵系有,好味,虾都系鲜甜。
睇张点心卡,怀旧,好有细个酒楼情怀,想试一下怀旧风黎呢间一定满足到,D野食尚算好味。
2018-12-16
奶黄马拉糕