2017-07-09
今晚放工,同男朋友系西贡街附近落左车,突然落起大雨,我地决定就系附近觅食,唔行咁远。行经彩鸿酒店,有间西餐既menu,就停低望下。menu睇落都唔错,就经彩鸿酒店行楼梯上左去一楼。一入门口,见到有个酒柜,环境几大几阔落,灯光比较暗,几有情调一坐低,就听到有个靓声唱紧歌,唱返啲旧歌Imagine there's no heaven~It's easy if you try~No hells below us~Above us only sky~Imagine all the people~~Living for today~~Aha~ah~~~~枱上既餐具整齐咁放系枱,几干净。我地今晚叫左一个set dinner,tenderloin & Foie Gras Set,再加个意粉。先黎左个法国龙虾汤。龙虾味好出,好浓郁想要多碗添Starter系三文鱼挞挞,个名几搞笑,其实系多士上面有三文鱼,同埋捞左酱既蛋,2款味道都唔错,三文鱼新鲜,蛋滑块包好脆个Main Dish未黎,反而黎左个意粉先。呢个Special Carbonara 系呢间餐厅既主打,全名系纯正意大利卡邦尼意粉,拣左意大利烟肉同
一坐低,就听到有个靓声唱紧歌,唱返啲旧歌
枱上既餐具整齐咁放系枱,几干净。
先黎左个法国龙虾汤。龙虾味好出,好浓郁想要多碗添
法国龙虾浓汤
三文鱼挞挞
个Main Dish未黎,反而黎左个意粉先。
呢个Special Carbonara 系呢间餐厅既主打,全名系纯正意大利卡邦尼意粉,拣左意大利烟肉同埋36个月腌制既芝士,好特别!
师傅先煮热啲烟肉同意粉
之后用火枪烧热啲芝士,芝士溶左,就落埋烟肉同意粉,最后落左黑胡椒。
Wow~制成品个样好得,食落口芝士味道浓郁,同意粉好夹,意粉又弹牙
平时出面食既烟肉好薄,估唔到呢间餐厅系烟肉粒厚切,而且烟肉味好浓
食完个意粉隔左阵,个Main Dish黎左
Main有2款可以拣,我地拣左鹅肝拼牛柳。
薯块几厚切,又实心,薯味又出,几好㖞~
惊鹅肝太漏,先试牛柳,入口好Juicy丫,牛味好浓,一啲唔都un,就连筋位都唔un,
鹅肝原来冇想像中漏,又几易入口,又有焦香,唔错
我地个set dinner加左15蚊要左件New York Cheese Cake
甜品比较平庸,芝士味唔算好浓,但咁都好,唔会太饱
呢间餐厅有Live show,又有火焰表演意粉,环境又舒服,仲可以开酒同朋友吹水。